Динята е може би един от най-вкусните, красиви и създаващи настроение признаци на лятото. Тя съдържа голямо количество витамини и е особено богата на ликопен и други антиоксиданти като витамин С, пише „The Jerusalem Post“, цитиран от БГНЕС.
Въпреки сладкия си вкус, съдържанието на захар в динята не е твърде високо. Тя е нискокалорична поради високото си съдържание на течности - порция от 100 грама диня има само 30 калории.
100 грама диня съдържат 92 грама вода, 0,61 грама протеини, близо 8 грама въглехидрати и 0,15 грама мазнини. Освен това в нея има минерали като желязо, калций, калий и фосфор.
Ако хапвате редовно диня, сърцето ви ще ви благодари.
Динята съдържа аминокиселината цитрулин, която увеличава производството на друго вещество в организма, наречено азот-кислород, и стимулира разширяването на артериите, което спомага за понижаване на кръвното налягане.
Много изследвания са установили, че тази аминокиселина е свързана с намаляване на риска от инфаркт.
Цитрулинът е аминокиселина, която е популярна съставка в хранителните добавки за спортисти, тъй като увеличава производството на азотен оксид, който увеличава изчистването на млечната киселина и оптимизира различни процеси в скелетните мускули.
Заради високото съдържание на ликопен, който оцветява динята в червено, сочният плод е и мощен антиоксидант. Проучванията показват, че антиоксидантите намаляват риска от някои видове рак, диабет и други заболявания. Динята има повече ликопен от всеки друг плод или зеленчук - дори от доматите.
За да си набавите повече ликопен, избирайте възможно най-ярка и зряла червена диня. Важно е да се отбележи също, че дините без семки обикновено съдържат повече ликопен, отколкото тези със семки.
Динята съдържа още един естествен пигмент, наречен бета-криптоксантин (жълто-оранжев пигмент от семейството на каротеноидите), който се свързва с намаляване на риска от сърдечни заболявания и може да предпазва ставите от възпаление.
Няколко проучвания показват, че консумацията на диня с течение на времето може да намали вероятността от развитие на артрит.
Средноголямо парче диня съдържа 9-11% от необходимата за организма ежедневна доза от витамин А, който е един от ключовите фактори за поддържане на здравето на очите.
Сочната диня съдържа 92% вода, така че това е прост начин да помогнете за поддържане на хидратацията.
Освен това динята задоволява желанието за сладко, но за разлика от сладкишите с високо съдържание на захар или нейни заместители, този плод, освен сладък, е нискокалоричен, без преработени съставки и за разлика от много други десерти е без мазнини, без холестерол и без натрий.
Количество от 200 грама диня съдържа около 15 грама въглехидрати. За сравнение 100 грама ябълка съдържа 15 грама въглехидрати, т.е. двойно по-голямо количество.
Така че се радвайте на лятото и се грижете за здравето си като хапвате редовно диня.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Танас
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
Бивш депутат на ИТН внезапно оглави партията на Божков
Деспин Митрев
Румъния влиза в Шенген на 1 януари, увери премиерът Чолаку
Johnny B Goode
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)