Пясъкът на Копакабана е перфектен за плажен волейбол

OFFNews 09 август 2016 в 18:18 4011 0

Не всеки пясък е еднакъв и не всеки става за олимпийски състезания. За последните три олимпиади в Атина през 2004, Пекин – 2008 и Лондон – 2012, са пренесени тонове пясък, понякога от други страни, пише в. „Ню Йорк Таймс“.

Причината е, че различни пясъци от различни места се смесват, за да се получи добра комбинация.

Да се твърди обаче, че пясъкът на Копакабана е недостатъчно добър и трябва да се примеси с друг е просто подигравка. Рио е дом на плажния волейбол. Идеята да се пренася пясък, или по-точно пясък за плажен волейбол, за един от най-емблематичните плажове е просто светотатство.

„На Копакабана пясъкът е перфектен“, заяви легендарният бивш бразилски волейболист Джовани Гавио.

На Олимпиадата в Лондон през 2012 г. състезанията по плажен волейбол са се провеждали на параден площад в центъра на Лондон, близо до „Даунинг стрийт 10“. Пясъкът е докаран от каменоломна в град Съри.

На Игрите през 2008, всичките 17 000 тона пясък са докарани от остров Хайнан в Южнокитайско море.

През 2004 прекрасните гръцки плажове се оказват твърде каменисти за плажния волейбол. Тогава пясъкът е внесен от Белгия.

Някои наистина се вманиачават по пясъка. За сравнение, много от голф игрищата в Обединените Арабски Емирства са запълнени с пясък от Онтарио, Канада.

За Олимпийските игри не се взима предвид само правилната комбинация на пясъка. Телевизиите се интересуват от цвета му. Ако е твърде бял – ще блести, ако е твърде тъмен – ще изглежда мръсен. Пясъкът на Копакабана е с точния цвят.



Пясъкът може да се оцвети в почти всеки цвят, но това не е позволено на повечето ествествни плажове, твърди експерт.

Въпреки всичко перферктно – плажът е мръсен. Още през април организаторите преградиха част от обществения плаж, оставяйки място колкото да минават хората на пробоя. Те построиха арена с 12 000 места. Работниците трябваше многократно да минават плажа с почистващи машини, за да премахнат фасовете, бутилките и останалия боклук.

Част от мръсотията все още се вижда. Пясъкът на Копакабана, както и на други плажове в Рио, е много замърсен от изтичането на канализацията. Много от състезателите обаче не го смятат за проблем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews