VW ще прибира за ремонт "еко" колите с манипулиращ софтуер от януари 2016

OFFNews 07 октомври 2015 в 13:00 2826 2

VW обяви, че от януари 2016 г. ще започне да прибира автомобилите Volkswagen и Audi, в които е бил инсталиран софтуер за манипулиране на данните за вредните емисии, обяви новият изпълнителен директор на концерна Матиас Мюлер.

Всички засегнати автомобили ще бъдат ремонтирани до края на 2016 г., допълни той през германския вестник "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Скандалът избухна през септември, когато американската агенция за опазване на околната среда установи, че VW манипулират данните за изхвърляните вредни емисии чрез софтуер, който показва занижени стойности по време на тестване на автомобила. Разследването показа, че реалните нива са десетки пъти над нормите за еко автомобили. В резултат на разкритията изпълнителният директор на VW беше уволнен, акциите на компанията се сринаха и тя изгуби милиарди евро.

Само няколко служители са били замесени в скандала, казва още Мюлер в интервюто си за изданието.

Най-големият производител на автомобили в Европа призна, че софтуерът е бил инсталиран на 11 милиона дизелови автомобила. Българското представителство на VW обяви, че от тях в България са продадени 5 700. Фирмата обяви, че ще направи преглед и на другите си марки и модели, като посочиха за пример супер марката Bugatti.

По-рано Мюлер обяви пред служителите на VW в Германия, че фирмата е изправена пред промени, които "няма да бъдат безболезнени". Извършва се преглед на възможните технически мерки, фирмата ще направи всичко възможно да запази работните места, допълни той. Ще бъдат прегледани и планираните инвестиции в завод, технологии и превозни средства.

Досега скандалът струваше 6.5 милиарда евро на компанията, но анализаторите казват, че окончателната сметка ще бъде много по-голяма, защото се очаква регулаторният орган в САЩ са наложи глоба на VW заради манипулираните тестове, предстоят разходи и за съдебни дела, както и за ремонта на засегнатите автомобили.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!