РЗИ: Водата край Лозенец е чиста

ОFFNews 03 юни 2016 в 20:19 8812 2

Снимка tzarevo.net

Стотина хотелиери, ресторантьори, местни жители и туристи в курортното село Лозенец излязоха днес на площада пред кметството, за да чуят данните от пробите, взети от здравната инспекция от морето. Причината бе репортаж на Нова телевизия, в който се твърдеше, че водата край селото е мръсна и може да причини стомашни проблеми.

Пробите на РЗИ бяха взети преди два дни, резултатите показват, че водата е чиста, категорична е кметът на Лозенец Мария Василева:

Няма наличие на бактерия ешерихия коли и ентерококи. Водата е чиста, годна е за къпане, няма причина туристите да се тревожат

От сдружението, което обединява местния бизнес, „Всички за Лозенец“, определят репортажа като „удар под кръста“, категорична е председателят Таня Желязкова.

Не може, в началото на сезона, някой да излезе, без никакви реални данни, без реална информация и да каже, че Лозенец е рисков плаж. Без да се упомене, че това са данни от миналата година“, посочи Желязкова.

Сезонът върви предпазливо, хората очакват да видят какво ще се случи, добави тя.

Представителите на бизнеса адмирират идеята от водата край Лозенец да се взимат по-често проби. Георги Тодоров, който е ресторантьор и развива бизнеса си 25 г. в селото, пояснява, че предстои да направят сайт, на който да качват резултатите от пробите на РЗИ, но и да наемат независима лаборатория за това.

„Това е една реклама за Лозенец, защото ние сме сигурни в качеството на водата. Но негативният ефект започна. Мои колеги, хотелиери, вече имат отменени десетки резервации за този сезон“, казва Тодоров.

Местната власт се ангажира, че проблемът с миналогодишното замърсяване с фекални води на водата, след залпово изпускане от пречиствателната станция, няма да се повтори. В момента се изгражда резервоар, който да задържа отпадъчните води в пиковите часове, за да се преработват през нощта. Реални са шансовете, преди началото на летния сезон, съоръжението да започне да функционира, добавя кметът на Царево Георги Лапчев.

"Обидно е да се хвърля такава непроверена информация, че морето е мръсно", казва Лапчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13249

2

лекар

06.06 2016 в 22:32

по нагло лъготене няма??? ами как да има ла*на преди да дойдат туристите, които ги произвеждат??? сега взимат проби и ура! а след 2-3 седмици??? плувайки ще срещнете собственото си произведение!