Министърът на туризма и кметовете с право да затварят хотели

Инспектори ще следят спа центрове, ресторанти и ски писти

OFFNews 01 март 2016 в 08:30 2480 0

Снимка Архив

Министърът на туризма, както и кметовете, ще могат да затварят временно хотели, а шефът на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол да спира достъпа до басейни и водни атракциони. 

Това предвиждат промените в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане на страницата на министерството. Разширяват се контролните функции на министъра на туризма, който ще може и да отнема звезди на категоризираните туристически обекти, както и да заличава регистрацията на туроператори и туристически агенти. 

Създава се и звено за контрол „Туристически инспекторат“, който ще контролира дейността на ресторанти, хотели, балнео и спа центрове, ски писти, информационните центрове и туроператорите. 

С проекта се предлага да се определят видовете ски писти: за алпийски ски и за ски бягане. 

В текста се отделя специално внимание за застраховането на туроператорите. Предлага се застраховане и при предоставяне на единична туристическа услуга „настаняване“ , която не е част от организирано туристическо пътуване с обща цена.
Въвежда се вписване в Националния туристическия регистър на номера и датата на сертификата, издаван от застрахователя при наличие на сключена застраховка. Застрахователите ще трябва в тримесечен срок да се произнасят и плащат претенцията по застраховката. 

Предвижда се и възможност, по избор на потребителя, вместо медицинска застраховка да се ползва Европейска здравноосигурителна карта. 

Родните атракции и туристически забележителности пък влизат в Национален регистър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови