България ще развива кулинарно-винен туризъм

OFFNews Последна промяна на 19 юни 2021 в 10:19 1324 2

Кулинарно-виненият туризъм има огромен потенциал. Той трябва да бъде включен в стратегиите и дейностите на сектор „Туризъм“. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на изнесено заседание на Националния съвет по туризъм в Сливен.

По думите му в България липсва остойностяване на потенциала, който има в този вид туризъм. „Всички знаем колко е вкусна българската кухня, колко са добри и качествени българските вина. Но моето впечатление е, че те към момента не присъстват, не са част от националната ни визитка както за чуждестранните туристи, така и за българския турист“, категоричен бе Събев.

Заместник-министърът обясни, че българите, както и всички останали жители на света, стават все по-съпричастни със съдбата на малките производители. Интересуват се от регионалните продукти. Всички български региони имат кулинарни традиции и произвеждат качествени вина. „Това, което аз забелязвам е, че някак в стратегиите, в концепциите, тези продукти не са така добре застъпени“, допълни той.

По време на заседанието той подчерта възможностите на европейските схеми за качество. С тях могат да бъдат защитени както хранителни продукти и селскостопански продукти, така и напитки, вина и други. България има такива продукти.

„Имам наблюдения, че в дестинация Южно Черноморие липсва включването на Странджански манов мед. Той е на най-високо ниво на защита по европейските схеми за защитено наименование за произход. Мановият мед е уникален продукт, за който има търсене на световния пазар“, добави още заместник-министърът. Според него, българските вина със защитено наименование за произход (ЗНП) и защитено географско указание (ЗГУ) също отсъстват.

Заместник-министър Събев съобщи, че тази седмица е инициирал работна група с експерти в Министерство на земеделието, храните и горите за изготвяне на стратегия за регионални продукти. Той отправи призив към Организациите за управление на туристическите райони, да вземат активно участие в бъдещи консултации за събиране на информация за български местни продукти. „Някои от тях може би са позабравени, но имат голям потенциал да привличат както чуждестранни, така и български туристи“, отбеляза още Събев.

Сред основните теми, поставени на заседанието, бяха развитието на туризма в условията на COVID-19, мерките за подкрепа на бизнеса и капацитетът на България като туристическа дестинация. Важен акцент беше и стимулирането на вътрешния туризъм чрез развитието на туристическите райони.

Участие взеха представители на министерства, които имат пряко отношение и участват в развитието на политиките в сектор туризъм, на Организациите за управление на туристическите райони и на бизнеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Hawk

19.06 2021 в 16:21

Време е на тема Туризъм в България да спрат да се изказват, и най вече да ръководят Министерството хора, които са виждали турист само на картинка и думи, а реално не са казали дори и Добър ден на човек, току що минал паспортна проверка и митница на което и да е от нашите летища. Споменавам само летищата, защото над 70% от входящия туризъм е оттам, за сухопътните граници няма да отварям думата! Когато публично се говори за туризъм, по презумпция се разбира входящия, защото "чужденците", както обичаме да ги наричаме, са тези, които харчат парите си в България и заради тях до 2019 "Туризма" даваше 11-12% от БВП! И спирам до тук, защото "Професори" по темата колкото искате, резултати за последните, ако щете 20 години, никакви и сега това никакви е повече от очевадно. Кой и доколко изобщо е наясно какво е Туризъм в България? Особено пък в Министерството на Земеделието... Сериозно ли?

-1122

1

vas_sashka

19.06 2021 в 12:49

А защо не чалго-ракиен туризъм ?