Ангелкова отчете трудна година, но с исторически рекорди за туризма

OFFNews Последна промяна на 19 ноември 2019 в 19:08 3100 1

Снимка пресцентър

2019 г. е трудна и изпълнена с много предизвикателства пред туризма, но постигнатите до момента резултати са много добри дори спрямо миналогодишните исторически рекорди, посочи министър Николина Ангелкова.

От януари до септември чуждестранните гости у нас са над 7,8 млн., като спадът спрямо същия период на 2018 г. е едва 0,8%. По данни на БНБ за периода януари-август 2019 г. приходите от международния туризъм възлизат на над 2,8 млрд. евро, спадът е 0,3%.

Добри са данните и за лятото - в местата за настаняване с поне 10 легла в страната през юни - септември 2019 г. приходите от нощувки са с ръст от 4,5 на сто, в сравнение със същия интервал на 2018 г.

Това отчете Ангелкова на заседанието на Националния съвет по туризма в курорта Боровец, в което участваха представители на институциите, бизнеса, местната власт и наблюдатели. То бе свикано, за да бъдат обсъдени важни за сектора теми след фалита на британския туроператор „Томас Кук“ през септември.

Тя припомни негативната кампания в началото на годината, която предвещаваше срив на летния сезон, но фактите говорели обратното. Секторът има нужда от спокойствие, за да реализира оптимални резултати, отбеляза ресорният министър.

В същото време при организираните туроператори, и най вече в националните курорти, се отчита спад между 10 и 18 процента и, знаейки това, направихме стъпки за насърчаване на организирания туризъм, акцентира Ангелкова, цитирана от пресцентъра си.

Тя е адресирала благодарности за премиера Борисов, финансовия министър Горанов и останалите членове на правителството, което е издигнало в приоритет туристическия сектор. В резултат на това е анонсирана подкрепа от 15 млн. лв. за организирания туризъм през рекламата и маркетинга към основни генериращи пазари.

Фокус са Германия, Великобритания, Русия и страните от Вишеградската четворка. Процедурата предвижда финансова подкрепа при доказан положителен резултат от отседнали в местата за настаняване, които са регистрирани в ЕСТИ, тоест платили са всички данъци, подчерта Ангелкова.

Тя посочи, че механизмът ще се прилага пилотно за месеците от май до октомври. Ако мярката покаже добри резултати, ще бъде включена в 5-годишен период с допълнителен ресурс.

Според нея важен акцент са продължаващите срещи с големи туроператори и представители на чуждестранни институции, за да може да се подготви добър летен сезон през 2020 и 2021 г., които да пренасочат към други компании заявките за настаняване и седалките в полетите към България след фалита на „Томас Кук“.

Министър Ангелкова поясни, че българското законодателство предвижда застраховка, която касае само крайния потребител. Допълнителни застраховки не са задължителни по европейското и българското законодателство и ние не можем да се месим в частно-правни отношения.

Всички щети за туристите след фалита на „Томас Кук“ са покрити, заяви още тя. Що се отнася до доставчиците, те трябва да се конституират като кредитори според съответното законодателство.

В момента е важна застраховката „Отговорност на туроператора“. От общо 3 430 регистрирани туроператори и турагенти у нас 1 154 са с минимална застраховка от 25 000 лв. и само 18 са с над 1,4 млн. лв., съобщи министърът. Тя посочи, че туроператор с 25 000 лв. покритие и пакет от 600 лв. на турист може да удовлетвори претенциите едва на 41 души, което е крайно недостатъчно. Вдигането на нивата на застрахователните лимити за туроператори е дебат и в Германия.

Създава се работна група, която ще обсъди увеличаване на минималния лимит на задължителната застраховка. Министерството на финансите, КФН, Асоциацията на застрахователите и други институции също ще бъдат включени, за да може в срок да се предложат текстове за законодателна промяна и да гарантираме интересите на туристите, каза Ангелкова.

Работната група, която бе създадена от началото на годината, трябва да предложи текстове със законодателни промени как нерегистрираните туристически услуги от апартаментите за гости и електронните платформи за настаняване да излязат на светло.

В момента се обсъжда ЗИД на Закона за туризма в Народното събрание, предстои първото му четене в пленарна зала. Промените касаят основно статута на националните курорти, каза министър Ангелкова. Ще положим усилия поне част от приходите, постъпващи от националните курорти, да се реинвестират в тях.

Министър Ангелкова очерта ролята на бъдещи конгресни центрове в националните ни курорти – не само в Слънчев бряг, но и в Златни пясъци и в големите градове също, които имат огромен потенциал да стъпят на картата на деловия туризъм.

През 2020 г. предстои второ издание на проведената през май тази година в Слънчев бряг международна среща за устойчиви инвестиции в туризма. Ще бъде организирана и среща с международни и български блогъри, влогъри и инфлуенсъри, за да се развива иновативната реклама на българския туризъм.

В срещата участва и зам.-кметът на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов, който заяви, че фалитът на „Томас Кук“ е световно събитие, травмиращо за цялата туристическа индустрия. Съветът обсъди как да се подобрят механизмите и да се създадат нови, за да може при подобни събития, които не зависят от България, да сме максимално защитени – както крайните потребители, така и българските компании контрагенти, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

19.11 2019 в 19:52

А от ФЕРИБОТНИО туризъм с Русията, дет го договори у Москвата.. Ангелинката що не казва - тръгна ли.. Оправи ли ни сезона?
Не разбрах от статията, кои са новите ни рекорди.. Щот тя за МИНАЛОГОДИШНИТЕ хортува..
А в туй време -
Броят на руските туристи, посетили Турция от януари до септември 2019 г., постигна рекордни нива.
За девет месеца туристическият поток от Русия към Турция възлиза на 5,9 милиона души, което е с 15 процента по-високо в сравнение със същия период на 2018 година.
А и българите - почивали в Турция, гонят 2 милиона.. И те с къде 5% ръст..