Захариева отряза ВСС за удължаване на мандата му

Юлиан Христов 02 март 2016 в 10:16 3600 0

Захариева отряза ВСС за удължаване на мандата му

Снимка БГНЕС, архив

Искането на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) мандатът им да бъде удължен, не е взето предвид в измененията на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Проектът с промените беше внесен от правосъдния министър Екатерина Захариева на заседание на Министерския съвет в сряда. 

На извънредно заседание във вторник членове на ВСС предложиха в закона да влязат текстове, с които искаха да бъде записано, че настоящият състав на Съвета ще продължи да упражнява правомощията си до избора и съставянето на нов ВСС.

"Такова предложение беше направено в официалното становище на ВСС и ние не го приехме, защото според нас е противоконституционно. Има няколко решения на Конституционния съд, които изрично подчертават, че конституционно определен мандат не може да се удължава със закон. Тоест, когато изтече мандатът, тогава приключва и мандатът на органа. За това сме предвидили и достатъчно дълги срокове за започване на процедурата, така че да не се блокира работата после", обясни пред журналисти Захариева. 

Според Конституцията мандатът на ВСС е пет години. Настоящият състав на съвета е избран на 3 октомври 2012 г. 

Захариева обясни, че в промените в ЗСВ е предвидено процедурата по избора на новия ВСС да започне много време преди изтичането на мандата му. Така ще се гарантира при изтичане на мандата на ВСС да има избран нов състав.

Намерението на членовете на ВСС е искането за удължаване на мандата да бъде внесено и вероятно това ще се случи между първо и второ четене на промените. Тогава се очаква да бъде внесено и искането на кадровиците да имат достъп до държавни тайни. „Такова предложение беше направено, но не в работните групи, то не е съгласувано с институциите и не може да бъде подкрепено на този етап“, коментира Захариева. Тя смята, че подобно искане има резон, но то трябва да бъде ограничено до определени случаи. 

С промените в ЗСВ ще бъде направено разделението на ВСС на две колегии - прокурорска и съдийска, което беше гласувано при промените в Конституцията. Решенията в тях, свързани с назначения на магистрати, дисциплинарни производства, кариерно израстване и конкурси, ще се взимат с квалифицирано мнозинство - в съдийската колегия, която е съставена от 14 членове, решенията ще се вземат с мнозинство не по-малко от 8 гласа, а тези в прокурорската, която е от 11 членове - с не по-малко от 6 гласа.

"По този начин се гарантира, че само парламентарната квота във ВСС няма да може сама да взима решения по такива въпроси", обясни Захариева. 

С промените се въвежда и забраната за гласуване "въздържал се". Така ще се прекрати порочната практика без аргументи да се гласува по този начин, като по този начин се блокират важни решения. От своя страна решенията на членовете на ВСС трябва да бъдат мотивирани. "Тоест, когато гласуваш "против", трябва да имаш отрицателно изказване, което ще се счита за мотиви към отрицателния вот", уточни правосъдният министър. 

Членовете на ВСС ще се избират пряко, а не с делегатски събрания, както е досега. Всеки магистрат ще може да номинира кандидат за член на ВСС.  

В тази връзка е предвидено и ранното обявяване на кандидатите за членове на ВСС, което пък ще позволи към тях да бъдат задавани въпроси и те да могат да представят концепциите си. Изслушването на кандидатите ще се излъчва онлайн. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови