ВСС иска да удължи мандата си и достъп до държавни тайни

OFFNews 01 март 2016 в 14:27 2862 1

ВСС иска да удължи мандата си и достъп до държавни тайни

Висшият съдебен съвет (ВСС) да удължи мандата си до избора на нов състав след влизане в сила на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) поискаха днес членове на съвета. 

След промените в Конституцията кадровият орган в съдебната власт беше разделен на прокурорска и съдийска колегия. Съдийската колегия е съставена от 14 членове, а прокурорската - от 11. 

На извънредно заседание във вторник членове на ВСС предложиха текстове в законопроекта за промени в ЗСВ, с които искат изрично да се запише, че "съставът на ВСС продължава да упражнява правомощията си до конституирането на новоизбрания състав на ВСС". Това предложение обаче срещна съпротивата на правосъдния министър Екатерина Захариева и на бившия конституционен съдия Благовест Пунев.

Според Конституцията мандатът на ВСС е пет години. Настоящият състав на съвета е избран на 3 октомври 2012 г. Според Захариева подобно предложение е "на ръба на Конституцията". Пунев пък припомни на колегите си, че със свое решение Конституционният съд е приел, че с изтичането на мандата на членовете на ВСС, правомощията им се прекратяват. 

Въпреки това предложението остава и то ще бъде внесено. Кадровиците поискаха също така да получат правото на достъп до класифицирана информация. Аргументите са свързани с факта, че в рамките на дисциплинарни производства на членовете на съвета понякога им се налага да четат засекретени документи.

Промените в ЗСВ ще бъдат внесени в Министерския съвет на 2 март. В тях трябва да бъдат отразени и предложенията на ВСС. 22 март пък е последният срок, в който Народното събрание трябва да приеме измененията, свързани с разделянето на ВСС на две колегии и прекия избор на членовете на съвета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови