ВСС започна дисциплинарно производство срещу Петьо Еврото

OFFNews 17 март 2016 в 13:06 2346 0

ВСС започна дисциплинарно производство срещу Петьо Петров

Снимка БГНЕС, архив

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров - Петьо Еврото. Производството е свързано с окончателното произнасяне на Върховния касационен съд (ВКС) по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. В мотивите към решението върховните съдии сочат, че делото е "емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля Петьо Петров, под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение". Името на Петров изплува и около аферата за "шпицкомандите" в следствената служба.

В дисциплинарния състав влизат Юлия Ковачева, Димитър Узунов и Каролина Неделчева.

След като ВКС се произнесе по делото, Петров подаде молба за напускане на системата. В този период министърът на правосъдието внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство, но тогава ВСС отказа да го направи. Петров напусна системата с 20 заплати накуп и в момента е вписан като адвокат във Видинската адвокатска колегия.

След отказа на ВСС за образуване на производство, във Върховния административен съд (ВАС) постъпиха две жалби – едната срещу отказа, а другата – срещу освобождаването на Петров от системата.

По първия казус окончателното произнасяне на съда е от 15 октомври м.г. и от него става ясно, че ВСС е следвало да образува дисциплинарка. Преписката бе върната в съвета с указание това да бъде сторено, припомня "Правен свят".

По втория казус пък се чака решение на петчленен състав на ВАС, като тричленка отмени освобождаването му от системата.

След тези произнасяния кадровият орган реши да спре необразуваната дисциплинарка срещу Петров докато приключи делото за напускането му приключи окончателно в съда. Но ВАС каза, че това решение е нищожно и отново върна преписката в съвета.

Така се стигна до днешното решение на ВСС. В рамките на производството съставът трябва да обсъди и дали не е изтекъл 6-месечният давностен срок за образуването на дисциплинарката и спира ли той да тече, докато има жалби в съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!