ВСС освободи Петьо Еврото, тръгва си с до 20 заплати от системата

OFFNews 29 април 2015 в 17:40 7682 3

Висшият съдебен съвет уважи молбата на следователя Петьо Петров за освобождаване от длъжност. Той си тръгва от системата с до 20 заплати обезщетение по своя воля. 

Оставката му във ВСС бе гласувана с 15 гласа "за" и 7 "против", съобщи "Правен свят". Така на практика ВСС обезсмисли жалбата на министъра на правосъдието Христо Иванов до Върховния административен съд срещу отказа на ВСС да образува дисциплинарно производство срещу Петров. 

Следователят внесе молба за напускане още на 5 март, но тогава съветът не го освободи, защото не се събраха необходимия брой гласове. След това петима членове на ВСС изготвиха предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Петров заради делото "Цонев, Сантиров, Попов". При окончателното произнасяне по това производство ВКС изтъкна, че делото е емблематичен пример за провокация към подкуп, осъществен от Петров, известен с прякора Пепи Еврото. 

ВСС обаче отказа, като прие, че е изтекла давността. Тезата на мнозинството в съвета бе, че действията на Петров са станали известни на обществото още през 2010 г. , когато бяха арестите на бившия министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и Тенчо Попов.

И министърът на правосъдието внесе предложение за образуване на дисциплинарка на Петров, а ВСС отказа да втори път. Затова Иванов атакува отказа пред ВАС. Според него давността започва да тече от обявяването на решението на ВКС. Сега вече няма смисъл от това производство. 

Тъй като си тръгва по своя воля от системата, Петьо Петров ще получи обезщетение от до 20 заплати - по една за всяка година в съдебната власт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!