ВСС направи регистър за посегателствата срещу съдебната система

OFFNews 15 декември 2020 в 11:01 1748 0

Висшият съдебен съвет (ВСС) създаде публичен регистър на посегателствата срещу независимостта на съдебната система. От днес той може да се види на сайта на съвета (вижте го ТУК).

В него са публикувани 36 декларации, становища, писма и решения от началото на 2018 г. до момента.

Последната е от 3 ноември, на съдийската колегия на ВСС, критикува остро изявление на председателя на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов от края на октомври, в което той използва изрази като „позор за селски съд в Буркина Фасо“, „изключителен позор за съдебната система и екзекуция на закона“ по повод определение на Върховния касационен съд по гражданско дело № 1894/2020 г., по което Симеонов е страна.

Става дума за спор между него и Слави Трифонов. Преди три години „Шоуто на Слави“ излъчи репортаж, в който се казва, че в притежавания от Симеонов мотел „Козият рог“ са настанявани военни, за което е плащала държавата и затова зам.-шефът на парламента е в конфликт на интереси.

Лидерът на НФСБ заведе дело за непозволено увреждане срещу Трифонов и бТВ като поиска 30 000 лева обезщетение за неимуществени вреди. Две съдебни инстанции отхвърлиха иска му. Състав на ВКС с председател съдия Веска Райчева не допусна делото до касация, като прие в определението си от края на октомври, че фактите са коректно поднесени и е установено, че собственик на мотела е „Скат ООД“, а Валери Симеонов притежава 90% от фирмата и в „Козият рог“ наистина са били настанени военнослужещи. Зам.-председателят на парламента беше осъден да плати разноските по делото.

Регистърът е отговор на една от критиките към България в доклада за върховенството на правото на Европейската комисия от септември т.г., в който се казва, че има риск за съдебната независимост, което се доказва с множеството съдии, станали обект на атаки заради техни решения. В него беше отбелязано и че: „Цялостната структура на ВСС може да ограничи неговата способност да защитава съдебната независимост срещу натиск от страна на изпълнителната, законодателната, съдебната власт, включително и службата на главния прокурор и на самия ВСС“.

При обсъждането на изводите на ЕК кадровиците решиха да ѝ изпратят всички свои позиции в защита на независимостта. Наред с това явно са решили да създадат и регистър, коментира lex.bg.

Наред с декларациите и позициите в защита на съдии и прокурори, станали обект на медийна или политическа атака, в него е и решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да поиска повече информация от Министерството на външните работи, главния прокурор и главния инспектор на ИВСС около казуса със съдия Андон Миталов. В началото на годината държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео обяви, че има съмнения съдията от Специализирания наказателен съд да е участвал в корупционни действия.

По предложение на тогавашния правосъден министър Данаил Кирилов колегията образува дисциплинарно производство срещу Миталов, което все още не е приключило.

В регистъра е и обръщението на 11 бивши членове на ВСС, които искат оставката на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов заради заснетия музикален клип в Съдебната палата и признават, че са сгрешили с избора му.

В регистъра са и позициите на двете колегии и на Пленума на ВСС от 2018 г. по доклада за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, както писмото, с което кадровици отклоняват поканата да присъстват на общото събрание на СГС по повод избора на председател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!