Осъдиха Боян Расате за нападението над Rainbow Hub

OFFNews 10 юли 2023 в 17:00 2404 1

Боян Расате

Снимка БТА/Архив

Боян Расате

Софийският апелативен съд (САС) осъди бившия кандидат за президент Боян Расате, за нанасяне на лека телесна повреда на активистка при нахлуването му в ЛГБТИ център в София, съобщи в. "Дневник".

В края на октомври 2021 г. - по време на президентската кампания, Расате и още около 10-тина души нав общностният ЛГБТИ център Rainbow Hub. Тогава от центъра съобщиха, че в групата, в която е имало и жени, за минути са изпочупили мебели и оборудване, крещейки "Викнете полиция".

Ударена е и една от активистките - Глория Филипова.

Съдът осъди Расате и за хулиганствио, но не прие, че то е било с изключителна дързост. Боян Расате е осъден на шест месеца пробация и да изплати глоба на пострадалата активистка. 

С решението си съдът отменя произнасянето на долната инстанция, която призна Расате за невинен за нанасяне на леката телесна повреда и го освободи от наказателна отговорност. Сега Софийският апелативен съд приема, че е изцяло доказано, че именно Расате е нанесъл удари на Глория Филипова.

Пред съда Расате е твърдял, че хората, работещи в центъра, сами са изпочупили имуществото си. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Първоначално Расате бе задържан, като съдът го освободи срещу гаранция от 1000 лева. Впоследствие, по-горна инстанция увеличи гаранцията на 5000 лева

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика