ВКС отказа да се занимава с дело за смяна на пола. Транссексуалният не бил убеден докрай

Мъжът, който се чувствал жена, сам си предписал хормонална терапия. Тя не довела до необратими физиологични промени

OFFNews 10 март 2023 в 15:34 2276 11

съд

Снимка Архив

ВКС

Върховният касационен съд за първи път се произнесе по искане за промяна на пола в акта за раждане на транссексуален след постановяване на тълкувателното решение, с което Общото събрание на Гражданската колегия отрече тази възможност. Върховните съдии не допуснаха делото до касация, но дават да се разбере, че причината не е само в тълкувателното решение, съобщи "Лекс".

Преди ВКС такова е и решението на Окръжния съд в Добрич, който отказва промяна на данните в акта за раждане на мъж, който се самоопределя като жена.

Транссексуалният сочи, че от ранна детска възраст е започнал да се чувства като дама и да се облича по този начин. По думите му са настъпили и физиологически изменения в резултат на хормонална терапия. Това накарало и околните да го възприемат като жена.

Районният и окръжният съд в Добрич отхвърлят молбата му за юридическа промяна на пола още през 2019 г. - 3 г. преди постановяване на тълкувателното решение, защото не са налице медицинският (състояние на транссексуалност, личностни особености, психично състояние, обратимост на субективните усещания и състояния на лицето), и юридическият критерий (сериозно и непоколебимо решение за промяна на биологичния пол поради изпълняваната психична и социална полова роля) за промяна на данните за пола, имената и ЕГН в акта за раждане.

"При молителя няма категорични промени във вторичните полови белези на фона на провежданата хормонална терапия. Настъпилите промени най-вече в хормоналните нива са напълно обратими след преустановяване на провежданата хормонална терапия. Обстоятелството, че молителят е провеждал 13 г. хормонална терапия, без да се допита и да търси съдействие от специалист, е признак на незряло и безотговорно поведение към собственото тяло и психика", пише в решението на окръжния съд. И допълват, че всичко това означава колебливост.

През 2020 г., когато делото стига до ВКС, пред него са поставени три въпроса, обосноваващи допускането му до касация, а върховните съдии приемат, че два са относими към казуса. Те са: "Налице ли е правна възможност по българското право за допускане на промяна на пола, имената и ЕГН в акта за раждане на едно лице поради транссексуалност?" и "Наличието на транссексуалност достатъчно основание ли е за допускане на промяна на пола, имената и ЕГН в акта за раждане на едно лице?".

Върховните съдии заявяват, че след постановяването на тълкувателното решение, те не могат да обосноват допускането на делото до касационно обжалване, защото приетото от Окръжен съд- Добрич съответства на възприетото от мнозинството в Гражданската колегия на ВКС.

Определението обаче не приключва с констатацията, че съдът е длъжен да се съобрази с тълкувателното решение.

В него специално е посочено, че точно това дело е нямало да бъде допуснато до касационно обжалване, дори да бъдат възприети отговори на въпросите по него, различни от дадените в тълкувателното решение. Върховните съдии напомнят, че практиката на ВКС, която стъпваше на Европейската конвенция за правата на човека и на нейния примат над вътрешното право, имаше изведени критерии, а казусът с този молител не ги покрива.

"Критериите се обосновават с необходимостта смяната на пола да е достатъчно личностно обоснована и сериозно предприета, за да доведе до облекчаващо за транссексуалния и стабилно за обществото състояние. В противен случай, както се изтъква и в правната теория, има опасност смяната на пола да предизвика своеобразна полова динамичност на обществените отношения, водеща до социално объркване и до многократно усложняване на правната регулация. Ето защо, освен утвърдения медицински критерий (наличие на състояние на транссексуалност), който се установява с помощта на комплексна медицинска експертиза, следва да се изведе и юридически критерий за уважаване на молбата. При твърдяна транссексуалност молителят трябва да установи пред съда сериозното си и непоколебимо решение за биологично потвърждение на изпълняваната психична и социална полова роля. Въззивният съд е констатирал, че този юридически критерий все още не е налице, поради което е отказал да уважи молбата и това разрешение е в съгласие с практиката на ВКС преди постановяване на горецитираното тълкувателно решение", заявяват върховните съдии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

11

Constanza

11.03 2023 в 09:52

Изразихте чудесно моето отношение по въпроса (без мотиката).

22547

10

dolivo

11.03 2023 в 09:44

не вземат една мотика да копаят...

аз тази тематика не я разбирам

за мен това е криза на мисия в живота

ако няма такава, почват да стават в живота на човека важни какво казват други за него, всичко дето го дразни и не харесва, и иска тотален контрол над тялото си, дори да няма идея какво му е дала вселената

да решават проблеми на света

да помагат на други хора

да се идентифицират с действията си към други

да намерят мисия извън себе си

кризата на идентичността е много по широко понятие и обикновено удря към 30-40 , като вземе деца да удря дето нямат формирана първична такава, значи някой луд дава слободия

Има си психолози специалисти, слушайте тях какво са видели

3767

9

Име на профила

10.03 2023 в 17:40

мир и разбирателство да има.

Обаче годината е 2023, и много деца на по 12-14-16-18 години са окуражавани да се поддадат на съмнението и да сменят пола си. В някои общества е законно да се оперират и сменят вторични полови белези. И голяма част от тях сигурно са прави за себе си - нямам претенции.

Обаче понеже става все по-масово и все по-лекомислено - мине се не мине и чета за случаи на съжаление. А като ти резнат, там, нещо, няма връщане назад.

Дейвид беше над 50 годишен когато направи транзицията си. Децата от новините не са. Затова словоблудствам тук, разбираш ли?

https://www.google.com/search?q=regret+trans+surgery+news

Пожелавам успех на човека от статията, по никакъв начин не е насочено към тях.

3767

8

Име на профила

10.03 2023 в 17:36

Ето за това говоря аз и спирам да ви занимавам:

Познавам транс англичанин, беше Дейвид, стана Лора. Около 60-годишен. Разказа ми как цял живот се е чувствал в чужда кожа, женен е с деца, но откакто казал на света, че е Лора - му олекнало. Ходи с мъжки дрехи и червило, не е травестит. После отново беше станал Дейвид, защото синовете му отказали да го приемат, после пак Лора... Преди 10-на години се развива това.

Както казваш - негова си работа.

Причината да напиша първия си пост е - все по-често чета новини като тази:

https://nypost.com/2022/06/18/detransitioned-teens-explain-why-they-regret-changing-genders/

От приятели в Англия, Ирлания и САЩ знам, че в училищата има програми за нормализиране на идеята за транзиция между половете. Аз не мисля, че хората, които създават тези програми са злодеи. Преди 20-на години за пръв път чух за програмите, които нормализират еднополовите бракове, хомосексуалността, както и междурасовата интеграция в обществото. Все хубави неща, нали, мир

865

7

Constanza

10.03 2023 в 17:19

Това са си техни работи. Плюс това процесът е регламентиран, оттам и отказа на съда по този случай.

3767

6

Име на профила

10.03 2023 в 17:07

Аз много добре разбирам разликата, просто е трудно в 1000 символа да обясниш комплексна тема, и да се надяваш, че някой ще ти прочете писаниците :-)

Да перефразирам, членове на LGBTQ+ обществото имам проблем с част от TQ+ практиките.

865

5

Constanza

10.03 2023 в 17:05

До Име на профила:

Травестити и транссексуални не са едно и също нещо. Травеститите само се обличат в женски дрехи, без да имат никакво намерение да си сменят пола.

3767

4

Име на профила

10.03 2023 в 16:13

Разбирам. Със сигурност светът не е черно-бял; аз не коментирам конкретния случай, а по-скоро тенденцията - особено в Западна Европа и САЩ - да се пропагандира смяната на пола в училищата, и да се окуражават подрастващите да преминат оперативна трансформация.

Нямам претенции към конкретния човек от статията и ще ти се доверя.

14469

3

случайно прочетох

10.03 2023 в 15:56

До Име на профила

https://play.nova.bg/video/nichiya-zemya/season-9/nichiya-zemya-2022-09-10/607888

Всеки случай е различен и не, че не стават грешки, но гледах интервюто и вярвам на този човек, че не лъже.

14469

2

случайно прочетох

10.03 2023 в 15:51

https://play.nova.bg/video/nichiya-zemya/season-9/nichiya-zemya-2022-09-10/607888

Ако новината е от днес, значи съдът постановява решение спрямо факти от 2019г.
Към днешна дата има промяна в обстоятелствата и отразявайки ги, ще е добре да удоволетворят искането за смяна на пола, според мен.