ВКП отчете известни данни за двама от списъка на Кирил Петков

Материалите за Александър Манолев са препратени към СГП, а тези за Васил Божков - в спецпрокуратурата

OFFNews 23 март 2022 в 16:11 3659 0

Върховната касационна прокуратура предостави информация за проверката на двама от списъка с 19 имена на премиера Кирил Петков, който министър-председателят предостави на държавното обвинение, и за които се твърди, че са извършили престъпления от общ характер.

Преди Коледа на 2021 г. прокуратурата съобщи, че за 8 души от списъка няма нищо компрометиращо, а за двама от тях пък, че липсва всякаква информация.

Двамата, за които днес ВКП предостави оскъдни и общоизвестни данни, са представени само с инициалите си - А.М. и В.Б, като вторият е санкциониран по глобалния закон "Магнитски". На тези критерии отговаря хазартният бизнесмен в изгнание Васил Божков. 

От съобщението на ВКП става ясно, че прокуратурата огласява информацията, защото дължи отчетност на българското общество. Проверката е по реда на чл. 145 от Закона за съдебната система, който постановява, че прокурорът може да изиска документи и сведения, да назначи лична проверка, да възлага на други органи проверка, да изпраща материали по компетентност и т.н. 

ВКП е получила данни от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП за двамата, ведно с медийните публикации, и те са изпратени на компетентните прокуратури. Подробности не се съобщават, освен известното до момента.

За Александър Манолев е установено, че в Софийската градска прокуратура се води досъдебно производство за укриване и избягване на данъчни задължения. Затова материалите са изпратени по компетентност в СГП за преценка за присъединяването им към доказателствената съвкупност по делото.

По-късно Манолев уточни за OFFNews, че му е наложена санкция по член 7031(с) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързаните с тях бюджетни средства.

Спрямо Манолев Окръжната прокуратура-Благоевград е внесла в съда обвинителен акт за неправомерно получаване на средства от европейски фондове, уточняват от ВКП.

Името на Александър Манолев нашумя покрай скандала с луксозните къщи за гости, строени с пари по европроекти за селски туризъм, но използвани като частни имения. Антикорупционната комисия му наложи глоба за 10 хил. лв. КПКОНПИ откри, че докато е бил зам.-министър, той е участвал и в управата на Държавен фонд "Земеделие", който контролира средствата по програмата за селските райони. Манолев обжалва, а тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Административен съд София – град, с което бе потвърден установеният от КПКОНПИ конфликт на интереси.

В мотивите на САЩ за санкционирането на Манолев се посочва, че е участвал "в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода".

Васил Божков, който е с 19 обвинения, е привлечен като обвиняем по наблюдавани досъдебни производства от Специализираната прокуратура. Това е причината материалите от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП и медийните публикации, които го засягат, да бъдат изпратени в спецпрокуратурата, гласи съобщението.

ВКП обещава своевременна информация за следващите действия в хода на проверката.

"С цел обективност и информираност призоваваме представителите на медиите и българските граждани да се осведомяват за действията на прокуратурата от достоверни източници с оглед препятстване разпространението на невярна или манипулативна информация", се казва още в съобщението на ВКП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови