Васил Божков дал още детайли за изнудването, облекчило сметките му с 60 млн.

Разпитът продължи над 4 часа и ще продължи и утре

OFFNews 29 август 2023 в 17:59 6746 0

Божков

Снимка Архив

Васил Божков

Над 4 часа продължи разпитът на Васил Божков заради твърденията му, че е бил изнудван от бившия премиер Бойко Борисов и финансовият му министър Владислав Горанов. Утре показанията му ще продължат.

Хазартният бос бе докаран в сградата на бившата спецпрокуратура на столичната ул. "Черковна" при засилени мерки за сигурност и с ескорт от два буса и автомобил.

Адвокатът му Георги Гатев съобщи, че е имало някои нови детайли по делото, но е подписал декларация за конфиденциалност и не може да ги разкрие. Само обяви, че бизнесменът е потвърдил казаното във видеопресконференцията за платени близо 60 млн. "данък спокойствие". 

Преди време бизнесменът обяви, че е влизал при Горанов с джобове, натъпкани с пачки, а е излизал само с пурата си. Както той самият се изрази, парите минавали "из рЪка в рЪка". От години при Горанов отивали 20% от печалбата на фирмите му. Когато това не е ставало в кабинета на бившия финансов министър, пиарът на правителството на ГЕРБ Севделина Арнаудова посещавала офиса на Божков, за да прибере парите. 

"Бойко Борисов първо ме извика, след това ме прати при Менда (Стоянова), която свърши работата, която ѝ беше възложил, след това ме прати при Влади (Горанов) да ми каже какво трябва да давам. След което всичко това отиваше при Влади, за да го занесе на Бойко. Как са делили парите, делили са, не мога да знам, но никой не се е оплакал, че аз не съм изпълнявал това, което те са поискали", обяви на 24 март 2022 г. по видеоконферентна връзка от Дубай.

Работата, възложена на Менда Стоянова (по това време председател на парламентарната бюджетна комисия ), е да се приемат разпоредбите за облагане на хазарта, с които впоследствие финансовата инспекция установи, че държавата е ощетена с 556 млн. лв.

Делото по твърденията на Васил Божков, че процент от печалбата му са отивали за тогавашните управляващи като "данък спокойствие" бе образувано след като през март 2022 г. МВР арестува за 24 часа Борисов, Горанов и Арнаудова. Всичко се случи по процедурата за неотложност след сигнал на тогавашния премиер Кирил Петков, че може да се унищожат документи.

Тримата престояха в ареста по-малко от 24 часа и си тръгнаха без обвинения

Няколко месеца по-късно съдът обяви арестите им за незаконни.  

През март 2022 г. Божков потвърди, че е дал сведения пред полицията по разследването, по което бяха арестувани Борисов, Горанов и Арнаудова, като обявил, че е предоставил на полицията и други имена - Кирил Домусчиев, бившия министър на правосъдието Данаил Кирилов и на бившия вицепремиер Валери Симеонов. Бизнесменът потвърди и че Европейската прокуратура също го е разпитвала, като е задавала въпроси писмено, на които той също писмено е отговарял.

Тогава той коментира и че Европейската прокуратура го е открила, а българската не можела, и изрази готовност да бъде разпитан дистанционно по сигналите, които е изпратил, а ако не бъде издирван с червена бюлетина на Интерпол, е готов да се прибере и в България, за да даде показания.

Прокуратурата прати искане до Обединените арабски емирства Божков да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка. Отговор така и не получи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика