Цацаров: Защо забравяте за сметките на държавните предприятия в КТБ?

"На кого да отговоря? На Радан Кънев? Вие сериозно ли ме питате?"

OFFNews 23 май 2015 в 19:04 2580 5

Снимка prb.bg

Сотир Цацаров.

Разбира се, Цветан Василев ще бъде разпитан- в момента, в който бъде екстрадиран, ако бъде екстрадиран, заяви пред Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров обаче не е съгласен банкерът да бъде разпитан по видеовръзка: "Защото правно това не е механизъм. Това не е предаване и телемост. Това е Наказателно-процесуален кодекс."

Това, което аз очаквам да се случи, е в рамките на наказателния процес. Това, което ще се случва или има да се случва, или някой казва, че ще прави с още видеа, с файлове, за които един ще твърди, че са негови или не са негови. Това е част от играта, която не е вътре в този наказателен процес. Очаквам стигане до съд. Това очаквам. Квесторите са получавали определени указания от ръководни лица от БНБ, от Управителния съвет, например, заяви главният прокурор.

Квесторите нямат указания от Иван Искров как да процедират с влогове с лихви от типа на 9,8%. Ако това искате да ви кажа, отговарям ви. Няма такива указания от Искров.  Квесторите са имали указания как да процедират с такива влогове, които мисля, че са давани както от Управителния съвет, не мога да говоря с точност съвсем в момента, така и от изпълняващата функциите, свързани с управлението на банковия надзор, мисля, че госпожа Кордовска. По нашия анализ банковият надзор е автономия в БНБ. Не управителят, управителният съвет има минимални средства, лостове или както щете го наречете за влияние. Заместникът на управителя или подуправителя, който е шеф на банковия надзор, реално управлява банковият надзор като самостоятелна своя територия. Иван Искров или който и да е управител на БНБ няма правомощията да контролира и управлява банковия надзор. Защо – питайте хората, които са творили този закон, каза Сотир Цацаров.

"Били на празник – пели"

Извинявайте, аз не оправдавам нито Искров, нито Василев. Били на празник – пели. Това е цялата история. Очевидно е, че щом са пели по този начин са имали някакви доста близки отношения. Няма наказателна отговорност за това да пееш с Цветан Василев, няма наказателна отговорност и за това да пееш с Иван Искров. От моя гледна точка не е много, търся най-меката дума, коректно да изстрелваш в публичното пространство такива клипове. Защото те бяха подложени на тълкуване по доста унизителен начин. Василев може да е обвиняем или лице, за което има искане за екстрадиция, но и той има право, и той като всеки български гражданин има и съответното достойнство, отбеляза главният прокурор.

Цацаров е категоричен, че "хората, които са имали преференциални влогове в КТБ и които са получавали огромни лихви, ще бъдат разкрити - когато синдиците предоставят тази информация, предполагам, че до седмица ще я предоставят".

Моето мнение, хайде не моето мнение, нашето мнение – мнението и на колегите ми, които работят по това дело е, че при този обем данни, с който разполагаме засега, прекратяването на договорите, извинете то е извършено от вложителите... Но този начин на разпореждане с влоговете и превръщането им в нормални, разбирайте защитени от закона и съответно изплатими до съответната граница от фонда не е законен, каза той.

Сагата КТБ преди да избухне, хайде така да го кажем, тя за какво говори? За мълчаливо съгласие на беззаконие. Нима ние бихме казали, че до момента, в който.. кой пример да дадем – примерно със сметките на държавните предприятия. Тоест на търговските дружества, чиито едноличен собственик е държавата. Колко време тези пари пребиваваха в КТБ или са пребивавали? Това какво е? Това го забравихме. Колко време това беше банка, която е била достатъчно добре обгрижвана. Колко време тази банка е била част от функциониращия властови механизъм? - попита Цацаров.

"На кого да отговоря? На Радан Кънев? Вие сериозно ли ме питате?"

Най-евтиното, лесно и безболезнено нещо е да твърдиш, че правиш съдебна реформа. Всеки го твърди – и още нещо – всеки твърди, че разбира от него. Аз не познавам някой, който не разбира от съдебна реформа, каза главният прокурор.

Според него "положени бяха огромни усилия, за да се покаже, че "Костинброд" е афера. Положени бяха дори усилия, за да се твърди, че едва ли не прокуратурата или по-скоро прокурори са извършили подреждане и преподреждане на бюлетини. На тези, които винаги ме питат за това, аз си позволявам да задам въпроса – Вие сте главния прокурор, вие сте в кабинета си. В 11 часа през нощта получавате съвсем ясен рапорт, който показва, от агенти на ДАНС, какво има в печатницата в Костинброд. Какво правите? Можете ли да ми отговорите на този въпрос? Направих това, което трябваше да направя. Може ли някой да ми обясни защо след аферата „Костинброд“ се промени целият механизъм на печатане на бюлетините, че получиха номера, печатат се в печатницата на БНБ и защо се въведе ключът към въпроса „Защо по аферата не стана нищо?“, измененията в Наказателния кодекс, които криминализираха държането на тези бюлетини?"

Делото потъна, защото нямаше предвидена наказателна отговорност за държане на бюлетини. Прокуратурата извърши възстановяване на законността, предотвратяване на нарушение. Не обжалвахме, защото в крайна сметка към момента на извършване на престъплението, не протестирахме, нали, на практика това е възможността, защото наблюдаващите прокурори в един момент прецениха абсолютно всички плюсове и минуси. И стигнаха до извода, че много трудно ще обосновем отговорността на едно единствено длъжностно лице, при положение, че престъплението съществува след това. Т.е., че престъплението е въздигнато в такова след това, допълни Цацаров.

Тази афера след това се обърна срещу прокуратурата. Просто бе казано и бе препотвърдена тезата, че главният прокурор свърши всичко това, за да осигури победата на БСП и ДПС. И тези обвинения продължават. Онзи ден какво чух от, естествено, от трибуната на Народното събрание? Че ДПС закриля съдебната мафия, а главният прокурор е опънал чадър над ДПС - каза Цацаров.

На въпроса "Как отговаряте на тези обвинения?" той отвърна: "На кого да отговоря? На Радан Кънев? Вие сериозно ли ме питате?"

Какъв чадър очаквате срещу Цветан Цветанов, при положение, че той е осъден на две инстанции по наш обвинителен акт, а по делата, по които е оправдан присъдите му са протестирани. Къде е чадърът? - попита главният прокурор.

Не съм масон

Постът на главния прокурор носи една доза помия. Елемент от тази доза помия е – той не прави нищо, той закриля еди-кой си, той е човек на Пеевски, после той е човек на Борисов и прочие, и прочие. Плюс дежурната помия, която нали и ваши колеги… Няма лошо, всеки работи според политиката на издателите си, изсипват. Аз мисля, че това горе-долу в един момент някак си просто го претръпнах. В смисъл чета го, но го чета като факти, каза Цацаров.

Не, не съм масон. Имал съм някакви мисли за членства в други общества, които са съвсем професионални и за хоби насочености, но не съм ги осъществявал, защото не зная как ще бъдат изтълкувани. Член съм на още едно общество – ловец съм от 13 г., но за мой срам само плащам членски внос, не притежавам ловни пушки и не съм излизал никога на лов, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови