Анонимен сигнал скара Цацаров с колега от ВСС

Владислава Тричкова 20 май 2015 в 17:05 5640 1

Главният прокурор Сотир Цацаров вдигна скандал на своя колега във Висшия съдебен съвет (ВСС) Галина Карагьозова. 

Скандалът се разрази по време на избора на шеф на Великотърновския апелативен съд. Тогава Карагьозова повдигна въпрос относно постъпил анонимен сигнал срещу един от двамата кандидати за поста - Янко Янев. Чрез въпросният сигнал срещу Янев се напомня решение на комисията за конфликта на интереси от 2013 г. С решението е прието че жената, с която съдия Янев живее, и нейната сестра са били в конфликт на интереси, когато са заемали позицията на съдебни секретари в Районния съд в Дряново през 2010-а. Самият Янев не е бил уличен в нарушение, тъй като е бил шеф на съда в Дряново до 2008 г.

Веднага след изказването на Карагьозова, Цацаров реагира остро: "До тук ли стигнахме, г-жо Карагьозова? Айде да стигнем до данъчните му оценки... Нямам никакво съмнение в подхода ви към хората и в подхода ви на тази маса. Правилите сте го преди, ще продължите да го правите занапред. Това е срамно". “Ние избираме председател на апелативен съд, а вие ровите сестри, баби, Районен съд Дряново... Този подход ме кара да се срамувам, че съм на тази маса. Тук трябва да сме принципни". 

По думите на главния прокурор е "срамно" пред ВСС да се докладват анонимни сигнали, а не факти и становища. 

След скандала Цацаров напусна пленарната зала, затръшвайки шумно вратата. Излизането му не прекрати дискусията между другите членове, а не след дълго той отново се присъедини към колегите си. 

Преди размяната на остри реплики между главния прокурор и Карагьозова дискусията за избор на председател на Великотърновския апелативен съд вървеше в полза на Галя Маринова - опонентът на Янев. За нея се изказа и председателят на ВКС Лозан Панов. 

След спорът обаче Янев събра 14 гласа "за", а Маринова беше подкрепена от 9 члена на съвета и така Янко Янев успя да спечели надпреварата за апелативния съд във Велико Търново. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!