Съдът в Страсбург към Жаблянов: Оправдаването на Народния съд противоречи на човешките права

OFFNews 27 юни 2023 в 16:43 3435 2

Валери Жаблянов

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Валери Жаблянов

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург отхвърли като неоснователна жалбата на бившия зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов (БСП), който през февруари 2018 г. бе отстранен от този пост заради изказване, че "Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие", съобщи в. "Капитал". 

От ЕСПЧ обясняват, че Народният съд, независимо дали някои от хората, съдени и осъдени от него, може да са били наистина виновни за военни престъпления и престъпления срещу мира и човечеството, е бил трибунал - в противоречие с най-базисните изисквания за справедлив процес и се възприема в България като неразривно свързан с репресиите на комунистическия режим.

"Всяко оправдание на този съд може да се разглежда като противоречащо на основните ценности на Конвенцията (за защита на човешките права). Всяко категорично и цялостно оправдаване на този трибунал може да се разглежда като противоречащо на основните ценности на Конвенцията", посочват от съда. 

Жаблянов претендира, че е нарушено правото му на свобода на изразяване, но според съда проповядването на такъв вид тежко насилие срещу политически опоненти не може да е защитена реч.

През февруари 2018 г. Валери Жаблянов бе отстранен от поста на зам.-председател на 44-ото Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", припомня в. "Капитал". Тогава БСП гласува против, а ДПС не участва ва гласуването. 

Текстът, че "Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие" се появи на финала на обръщение на Изпълнителното бюро на БСП по повод на Луков марш. След острата обществена реакция ръководството на БСП се разграничи от това изречение и обяви, че то не е съгласувано, а е самоинициатива на автора.

От партията не пожелаха официално да посочат автора, Жаблянов не потвърди, но и не отрече. Извън това след мотивите за отстраняването бяха посочени арогантното поведение на Жаблянов, когато на 1 февруари се опита да осуети отдаването на почит с едноминутно мълчание към жертвите на тоталитарния режим, както и изказване от трибуната срещу договора за приятелство с Македония.

БСП атакува отстраняването на Жаблянов както пред Конституционния съд (КС), така и в Страсбург. КС обаче отхвърли искането на депутатите от БСП с мотива, че през 2000 г. парламентът прие Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Съдът в Страсбург прави обстоен преглед на създаването и дейността на Народния съд, опитите за отмяна на решенията му след 1990 г., Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен и др. 

Според ЕСПЧ оценката на Жаблянов по отношение на Народния съд и пренебрежителното и му и провокативно поведение в пленарната зала по време на предложеното едноминутно мълчание в памет на жертвите на комунизма не заслужава повишената защита, която обикновено се предоставя на изразяването по въпроси от обществен интерес.

Това поведение може да се разглежда като пренебрежение към жертвите на комунистическия режим и като противоречащо на ценностите, залегнали в Конвенцията за правата на човека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки