''Документация'' с около 100 хил. лева за шефа на БАБХ: ''Хванах я с малкия си пръст и казах, че не правя такива работи''

OFFNews 12 юни 2022 в 11:13 15614 4

проф. Христо Даскалов, директор на БАБХ

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

проф. Христо Даскалов, директор на БАБХ

Папка, пълна с около 100 хил. лева вместо с документи, е получил шефът на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов от един от предшествениците си - проф. Пламен Моллов. Това твърди самият той в интервюта за bTV и Нова, а също - че когато видял парите, отказал да ги вземе, прекратил срещата и уведомил ДАНС.

От днес проф. Даскалов е с охрана.

Парите били с цел да не се променя ситуацията с контрола на храните на КГПП "Капитан Андреево" (към онзи момент там частната фирма "Евролаб 2011" изследва преминаващите храни) - твърди земеделският зам.-минисър Иван Христанов.

Срещата се провела на 19 януари.

В края на месец май Даскалов разпореди фитосанитарните лабораторни изследвания на вносни храни през границата да се правят в държавната референтна лаборатория в София. Така спря дейността на частната лаборатория на пункта и предизвика протеста на собственика на фирмата пред парламента.

Скандалът с подкупа избухна миналия месец, но преди дни към медии изтече запис от въпросната среща. Говорят двама мъже, за които се твърди, че са проф. Даскалов и проф. Моллов. Не се чува думата "подкуп". Говори се за "документация". Пред bTV Даскалов потвърди автентичността на записа, който той направил "от притеснение", както и че гласовете са неговият и на проф. Моллов, който сега е ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив. На въпроса за естеството на "документацията", проф. Даскалов казва:

"Една папка с тези, ластичетата отстрани, в едно полиетиленово пликче и вътре бяха наредени пари. (...) Може би сумата беше около стотина хиляди. Не съм ги броил. Чува се и на записа (чува се, че предложението е, "за да не се изнасилваме" и че можело папката да пристига "регулярно". Отговорът е: "А не, не, не..."), че много бързо всичко това стана. Не съм участвал в такива неща, не искам и да участвам. Все пак съм на човек на достатъчна възраст. Изкарахме до тука по честния начин, сега да станем за смях и за порицание..."

Даскалов казва: "Аз хванах папката само с малкия си пръст и казах, че не правя такива работи".

Записът бил изпратен на "няколко места" след срещата.

Моллов разпространи писмена позиция по случая, в която я определя като "фалшиви новини, политически внушения и манипулации", които не би коментирал.

"Управляващите видимо се намират в каскада от скандали и затъват в кризите, които сами създадоха... За съжаление, след неуспялата съдебна реформа и опитите от последните седмици за прокарване на "мракобесно" законодателство, сега сме свидетели на подобни методи за очерняне на политически опоненти“, се казва още в позицията му.

Целта според Моллов е отклоняване на вниманието от неспособността на държавното управление.

За последно той се появи в публичното пространство като съучредител на партията на бившия служебен премиер Стефан Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

4

Октим

12.06 2022 в 18:00

Много бързо се разбра каква е партията на кухата фуражка Янев ...!!! Но така е при всички селски самодейци!

925

3

ешо

12.06 2022 в 12:34

е разбрахме че е имало опити за подкупи а къде е прокуратурата и защо няма арести

2910

2

ivenco

12.06 2022 в 11:44

Тези не са чели книгата издадена в БГ преди години "Изкуството на подкупа". Много образователна беше. :) Моллов чети бе,Моллов. Професор все пак си. :))

5827

1

pisnamiotmutri

12.06 2022 в 11:28

Моллов е в партията на Янев

 
X

Да помогнем на украинските деца!