Съдът по правата на човека: България трябва да признае еднополовите семейства

OFFNews 05 септември 2023 в 12:21 3447 10

Снимка Pixabay

България трябва да признае еднополовите семейства, реши Европейският съд по правата на човека по  по делото "Коилова и Бабулкова" срещу България, съобщиха от организация "Действие".

Съгласно решението страната трябва да създаде правна рамка, която да признае еднополовите връзки, като за целта може да се въведе различна от брака правна форма за признаване на всички семействата, които не са сключили брак.

"Съдът постановява, че при липсата на официално признаване еднополовите двойки не са нищо повече от фактически съюзи според българското законодателство, като партньорите не могат да регулират основни аспекти от живота си като двойка, като например тези, свързани с имуществото, издръжката, защитата от домашно насилие и наследяването, както официално признато семейство. Те също така не могат да се позовават на съществуването на връзката си в отношенията със съдебните или административните органи. Жалбоподателките имат особен интерес да получат възможност да регистрират съюза си, за да бъдат техните отношения законно признати и защитени без ненужни пречки – под формата на основни права, отнасящи се до всяка двойка в стабилна връзка.  Съдът намира, че нито едно от основанията за нарушаване на обществения интерес, изтъкнати от правителството, не надделява над интереса на жалбоподателките да получат адекватно признаване и защита от закона на отношенията си (параграф 57 от Решението). Съдът стига до заключението, че България е надхвърлила пределите на свободата си на преценка и не е изпълнила позитивното си задължение да осигури правото на жалбоподателките на зачитане на техния личен и семеен живот", пише в решението. 

Делото в ЕСПЧ е по жалбата на Лилия Бабулкова и Дарина Коилова, които са заедно повече от 14 години. През 2016 г. те сключват брак във Великобритания. След това подават искане към Столична община, район "Люлин", с което искат бракът им да бъде признат в България съгласно изискванията на Закона за гражданската регистрация. През 2017 г. Столична община, район "Люлин", постанови отказ да регистрира брака. Двете завеждат дело в Административен съд – София-град срещу този отказ. Административен съд – София-град постанови решение, с което потвърди отказа на Столична община, район "Люлин", а това решение беше потвърдено и от Върховния административен съд през 2019 г.

Освен дело за признаване на брака им, двете жени водят и дело за смяна на фамилията на Дарина, като делото е висящо пред Софийския градски съд. Заведено е и дело срещу Центъра за асистирана репродукция, където на двете жени беше отказано финансиране на процедурата, поради единствената причина, че бяха уведомили центъра, че са в брак. Лилия Бабулкова и Дарина Коилова подават жалба щу Република България пред ЕСПЧ с искане за установяване на нарушение на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) – право на зачитане на личния и семейния живот през 2020 г.

Два са основните проблема, които жалбата се опитва да разреши:

  • Дарина Коилова и Лилия Бабулкова имат законно сключен граждански брак в държава – членка на Съвета на Европа, т.е. държава, членка по ЕКПЧ, и бракът им не може да получи своята регистрация в рамките на Република България. Липсата на регистрация на брака им ги подлага на правна несигурност и ги принуждава да живеят в правен вакуум на територията на България.
  • България не е уредила правното признаване на семействата на лица от един и същ пол, с което поставя в риск семействата, които се намират в идентична ситуация. Неуреждането на правата на ЛГБТИ семействата засяга всички семейноправни взаимоотношения, в които тези семейства встъпват – наследствени, данъчно-осигурителни, родствени, по отношение на бъдещите им деца, и им отнема над 300 други права, гарантирани на хетеросексуалните семейства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

10

dolivo

08.09 2023 в 18:57

Юридически да приравнят, пенсии, наследяване, т.н да се уреди

Това с децата, нямам достатъчно информация до колко е ОК.

Знам семейство с 2 мами и дете от лредишен брак на едната, добре са си. 1та и без това е асертивна и мъжкарана, та момченцето има модел.

За 2ма мъже, не знам изобщо какво е положението. И без това не са много често срещани тези , които искат да отглеждат деца.

12407

9

Bad Horse

05.09 2023 в 19:43

Грешка беше да се дава право на глас на жените. Повечето мъже нямаха право на глас до големите войни и го извоюваха в замяна на наборните армии. Ако ще ме вкарваш в армията насила, имам право на глас в управлението на държавата. Това измести старата феодална система. Но жените за какво получиха правото на гласуване?

Гласуват по-емоционално от мъжете. Гласуват по-ляво от мъжете. Искат повече Държава и по-малко Индивидуалност. Глауват повече Сигурност и по-малко Свобода. Обама, Трудо, Макрон... Путин... Хитлер... никога нямаше да бъдат избрани само с мъжко гласуване.

Мъжете плащат огромната част от данъците, и затова те трябва да ги разпределят. Жените имаха достъп до ресурси чрез мъжете си, но сега имат Държавата за мъж, затова все по-малко имат нужда от брак с успешен мъж. Държавата взима парите на успешните мъже и ги разпределя "социално справедливо".

2550

8

alfakentavur

05.09 2023 в 19:24

Bad Horse, времената и нравите се менят.
Какво мислиш за "легендарната" ни Търновска конституция?
Съвсем първата от 1879 година.

Известно ли ти е, че според нея жените нямат право на глас в избори? Чак през 30-те години започват да гласуват, но не могат да бъдат избирани. Една след 1944 комунистите правят едно от малкото нормални неща - дават право на жените не само да гласуват, но и да бъдат избиране.

Интеренсно ако водехме разговор за правото на глас на жените преди 100 години, какква щеше да е твоята позиция :)

12407

7

Bad Horse

05.09 2023 в 18:58

Социалното инженерство винаги го е имало и ще го има - така ни е устроен мозъка че следваме лидери, особено в криза, боим се от "отлюспване" от групата (острацизъм) и т.н. Мозъка ни е от времето когато сме живели на малки групи, гладни, заобиколени от хищници и враждебни племена. Затова се подаваме на манипулация, като ни натиснат правилните бутони.

Обаче досега винаги е имало конкуренция мужду племената и народите. Лидерите са искали да водят силни народи, щото иначе падат от трона. Сега лидерите се смятат за глобални фараони, за които основната заплаха е бунтовно население. Затова, не силни, а слаби народи предпочитат, разединени, отвлечени с глупави занимания, НАМАЛЯВАЩИ от ниска раждаемост...

11300

6

yoghurt

05.09 2023 в 18:39

Проблемът е единствено, че промяната е инженирана. Инженирана(!!), помощ, от прекалено английски словоред си губя българския. Но науката се нарича социално инженерство, затова - скалъпена, направена отвън, външно спусната - все не са точни названия.


12407

5

Bad Horse

05.09 2023 в 17:54

Touche. Още като го пратих, осъзнах че не издържа тая критика :)

Въпросния съд тогава да ме цуне отзад! Закон, наложен отгоре против желанието на по-голямата част от народа, е лош закон. Първо трябва да се промени общественото мнение и тогава да се приеме закон за гей-браковете. Както направиха в Британия, САЩ и подобни... Дори след избирането си за президент Обама казваше че бракът е само между мъж и жена. Същото го говореше Хилъри Клинтън тогава. Като се обърнв вятъра се обявиха за еднополовите бракове. За разлика от Тръмп, който винаги е бил за гей-браковете, дори когато беше непопулярно.

Аз също не си променям мнението заради хорските настроения. Бракът е между мъж и жена. Останалите "връзки" да ги наричат както си искат.

А за въпросния съд за човешки права, бракът не е право. Гей-двойките искат документ за данъчни облекчения, наследяване, осиновяване и т.н. материални и парични отношения между държавата и тях. Това не е право от конвенцията за човешките права.

2550

4

alfakentavur

05.09 2023 в 17:24

Ще ти кажа, когато Афганистан влезе в юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека :)

12407

3

Bad Horse

05.09 2023 в 17:19

Ако афганистанец с 4 законни жени поиска да му се узакони брака тук, как ще реагират феминацитата?

8807

2

jhristov

05.09 2023 в 15:10

Браво! Това е победа за всички двойки в съжителство, без значение пола.

11300

1

yoghurt

05.09 2023 в 14:19

Anneke Lukas. Част от жертвите на белгийския елитен кръг, експлоатиращ деца още от 70-тте. Намерете я в ютуб и чуйте свидетелствато ѝ. Например нейното, но изберете си друго - има видеа на десетки оцелели. Тя описва психологията на насилниците, често от елита, както никой друг не го е правил.

Разбираш, че като тръгнеш да отстъпваш територия на "относителният морал" - или - "прави каквото искаш" - границите се губят и много лесно се стига до най-ужасни извращения. Такава ни е природата просто.

В този контекст, никакво отстъпление не може да има, ако претендираме че за нас като общество остава важно оцеляването ни, продължаването на рода - наличието на държава, пенсии, осигуровки.

Въобще влизането в диалог с подобен social engineering е излишно - ясно е, че еднополово съжителство не може да се нарече семейство нито брак.

Или ще легализираме и разчастването на партньора ти, ако не ти даде пари за правене на биткойн бизнес например, в това съжителство на високите страсти?
 
X

Да помогнем на украинските деца!