Според ЦИК сайтовете не са медии

OFFNews 06 октомври 2016 в 11:04 6529 5

До края на деня съдът се произнася за медийните пакети от ЦИК

Интернет сайтовете не са медии. Тази необичайна теза се опита да защити пред съда днес Мария Бойкинова, член на ЦИК, в опита си да оправдае лишаването на сайтовете от правото да ползват медийните пакети, с които партиите, коалициите и инициативните, комитети имат правото да популяризират кампаниите си за президентските избори и да агитират за референдума.

Изказването на Бойкинова бе по време на заседание по делото срещу решението на ЦИК, заведено от Единна народна партия на Мария Капон.

„Аргументът“ на Бойкинова беше, че щом онлайн медиите не били регулирани от Съвета за електронни медии, значи не били медии.

Въпроси без отговор поражда не само разбирането на Бойкинова (ЦИК) за това що е то медия, а и други интересни определения в оспорваното решение на Централната избирателна комисия. В него ЦИК дават правото на използване на медийните пакети (по 40 хил. лева за регистрирана за изборите партия, коалиция и за регистрираните инициативни комитети за агитация референдума) на вестници с „национален тираж“. Пропуснали са обаче да облекат в цифри разбирането си за „национален“ тираж.

Адвокат Белиян, който представлява партията на Капон, оспорва това с аргумента, че няма правна формулировка за „национален тираж“ и с това ЦИК излизат извън рамките на Изборния кодекс.

В жалбата е отбелязано още, че ЦИК ограничава всички регионални медии – електронни и печатни, както и всички интернет сайтове, някои от които отдавна са надскочили „националния обхват“ и са с международно разпространение, ако в 21 век може да се използват такива понятия, характерни за миналия век.

Решението на съда ще бъде обявено до края на днешния ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13780

5

Перко

06.10 2016 в 18:19

А защо изобщо трябва да се раздават пари за медийни пакети. Който е мераклия за президент да си поръчва и плаща рекламата на когото иска, ама от джоба си.

14469

3

случайно прочетох

06.10 2016 в 15:00

Също така е редно писмата до ЦИК да се изпращат с пощенски гълъб, какви мейли, какви телефони.:-))))

9918

2

Пешо

06.10 2016 в 14:47

Ми като си нямат собствен медиум, как ще са медия?