Прокурорът по КТБ заговори като Борисов: С тези пари можеха да се построят магистрали

Иван Гешев благодари на премиера, че е отпуснал пари за експертиза

Юлиан Христов 20 юли 2017 в 14:13 16114 2

Прокурорът по КТБ заговори като Борисов: С тези пари можеха да се построят магистрали

С тези пари можеше да се превъоръжи армията ни и да се построят всички магистрали. Така прокурорът по делото КТБ Иван Гешев коментира случая, който определи като най-голямата стопанска и обществена „финансова измама“, случвала се в новата ни българска история (измерима с проценти от БВП)".

Гешев обясни, че единствено прокуратурата разполага с „най-големия обем информация за случая, с която не разполага никоя държавна структура“. Той обяви делото за „уникално“ и ако го сравнява с други дела, „то е като операция на апандицит и присаждане на глава“. Според него задачата на прокуратурата била сравнима с това "с дизелов двигател да се кацне на Луната". „Смятам, че сме кацнали и как ще продължи процесът, предстои да видим“, допълни прокурорът.

Той посвети част от изказването си на това да "развенчае истини, полуистини и откровени лъжи по този случай", лансирани от "удобни медии".

Първата лъжа била тази, че КТБ е здрава системна банка. Тя нито е здрава, нито е системна, а в последните години от съществуването си - не е и банка, обясни Гешев и сравни КТБ с „пирамида, инвестиционна схема с неустойчив бизнес модел, финансова къща и личен портфейл на мажоритарния собственик на банката“.

Друга версия, лансирана от "удобен вестник" с "много удобна теза", била че банката има много атрактивни активи, които са разграбени. По думите му активите се изразявали в кошчета за боклук и столове. По обясненията му около 1.5 млрд. лв. са раздадени в пликове и чувалчета, а около 1.5 млрд. лв. са закупени активи, върху които банката няма никакъв контрол, защото са отпускани през "кухи" дружества. Така срещу кредитите нямало никакво обезпечение. 1.5 - 2 млрд. лв. пък са разпилени в лоши бизнес вложения. 

Той даде пример с ТВ7, където са налети 300 млн. лв., с "което можеха да се платят годишните премии на пенсионерите".

"Следваща лъжа е, че прокуратурата е срутила банката. Прокуратурата не е извършила претърсвания в офиси на КТБ. Бяха извършени претърсвания в офиси на кухи дружества. Василев е преценил, че в една сграда освен един от двата му лични кабинета следва да се намират офиси на тези кухи дружества и клон на банката, за да се обслужват", обясни Гешев.

По думите му банката е щяла да рухне сама, а щетите за държавата са щели да бъдат в пъти по-големи. "Дали сме се намесили или не навреме, това е отговор на друг разговор", обясни Гешев и допълни, че банката е рухнала по естествен начин малко по-рано.

Той каза, че Делян Пеевски не фигурира в обвинителния акт, защото просто нямало връзки с него. "По това дело не сме констатирали, че той е получил пари от КТБ", обясни прокурорът.

"Държавата не спасява пирамиди и е безсмислено да се правят тези разсъждения", така той коментира и кредитирането на друга банка след фалита на КТБ. 

Благодари на главния прокурор Сотир Цацаров, че му е позволил да сформира екип и лично на премиера Бойко Борисов, че е отпуснал средства за експертизата. 

„За пръв път е извършена експертиза от една от водещите одиторски компании в почти цялостната дейност в кредитирането на тази банка, за пръв път има щета, която е съизмерима с проценти от БВП на страната, в такъв обхват и обем“, коментира прокурорът.

Той заяви, че предмет на разследването са освен касовата липса на 205 млн. лв., но 2.5 мрд. лв., които са присвоени чрез банкови кредити от организирана престъпна група, както и престъпления от служба от лица от БНБ, които вместо надзор са осигурявали закрила.

„Една от основните причини да има несправедливост е неефективният процес и архаичният Наказателен кодекс, приет в едно планово стопанство, по време, когато дори нямаше частни банки и с тези текстове се опитваме да регулираме едни обществени отношения, които тогава не са съществували“, обясни прокурорът.

Той обясни, че предстои в съда прочитане на „десетки хиляди страници на глас“, което поражда въпроса за бързината, с която ще протече процесът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови