Прокуратурата сложи край на делото 'Барселонагейт', но отваря ново разследване за пране на пари

Става дума за покупка на имот в Турция и за неизгодна сделка за продажба на акции на търговско дружество

OFFNews 17 октомври 2023 в 16:35 3633 2

Борисов

Снимка БГНЕС

Бойко Борисов

Софийската градска прокуратура прекрати нашумялото дело за пране на пари "Барселонагейт". Заради него на 2 юни бившият главен прокурор Иван Гешев поиска имунитета на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в качеството му на депутат от 49-ото Народно събрание. Но разследването продължава за изнесени милиони в Турция, в които са замесени близките до Борисов Борислава Йовчева и бившия шеф на горското в Шумен Бейзат Яхя.

До решението си за прекратяване на "Барселонагейт" СГП е стигнала, тъй като "не са налице доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, за което досъдебното производство е било образувано, а именно престъпление по чл. 321 от НК, а и за пране на пари, изразяващо се в закупуването на недвижим имот в Кралство Испания, гр. Барселона", обясняват от държавното обвинение.

От там уточняват, че са извършени множество процесуално-следствени действия, разпитани са над 20 свидетели, сред които бивши магистрати, самия Бойко Борисов и др.

Били събрани писмени и веществени доказателства. "Извършено е претърсване и изземване, изготвена е съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, изпратени са Европейски заповеди за разследване (ЕЗР) до Кралство Испания и Република Кипър, като след изпълнението им резултатите от същите са приобщени към делото. Събрани и анализирани са множество документи, придобити вследствие на разкриване на банкова тайна, данъчна и осигурителна информация, декларации от КПКОНПИ и други", се казва в съобщението на прокуратурата с уточнението, че е продиктувано от засиления обществен интерес.

В показанията на свидетелите обаче не се съдържали твърдения Бойко Борисов да е възложил лично или чрез посредник извършването на сделка през март 2013 г. за закупуване на недвижим имот в Испания – къща с парцел и басейн в Барселона, както и да е предоставил необходимите около 3 млн. евро. Не се съдържали твърдения да е възложено на друг да прикрие действителните права, както и свидетелят Борисов да е указал имотът да бъде апортиран или да е възложил лично или чрез посредник извършването на превод на валута с цел наем на друг недвижим имот - магазин в Барселона.

Прокуратурата обаче признава, че такива твърдения съществуват и те са направени от бившата съдийка Румяна Ченалова и близката до Борислава Йовчева Ивайла Бакалова, но "те не са с характер да обосноват с необходимата степен на категоричност обвинителна теза".

Не са установени и съответните транзакции от сметките на Борисов. От заключението на вещото лице ставало ясно, че къщата в Барселона е купена с пари на търговско дружество с предмет на дейност организиране и осъществяване на вътрешен и международен туризъм и свързаните с него туристически услуги и др.

"В хода на наказателното производство не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде направен категоричен извод, че недвижим имот е закупен с парични средства, придобити от престъпление", се посочва в постановлението на СГП. 

Разследването не е установило имотът в Барселона да е купен с престъпни пари. Събраните доказателства сочели, че къщата е купена от фирмата на свидетеля А. Чаушев "Т. Т. С" и тя е разполагала с необходимите 2,9 млн. евро за сделката. 

Наблюдаващите прокурори обаче са отделили материали в разследване за "пране на пари относно увеличаване на капитала на испанско търговско дружество; пране на пари за преводи между физически лица с инициали Р.Р. и Б.Й; пране на пари за закупуване на недвижим имот в Република Турция и за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество".

Във внесените от Иван Гешев материали за имунитета на Борисов се твърдеше, че има молба за правна помощ до Турция за разкриване на банкови сметки и имоти на Борислава Йовчева и Бейзат Яхя.

На 17 февруари 2022 г. МВР извърши претърсвания в имоти на бившия шеф на горското в Шумен Бейзат Яхя след разрешение на съда. В един от имотите бяха намерени документи за продажба на държавни имоти, за които се предполага, че са закупени от подставени лица. Обиските бяха извършени в рамките на дело за пране на пари.

Яхя е някогашен активист на ДПС и приближен до Бойко Борисов. Синът му Илтер Бейзатов е депутат от ГЕРБ и е изпълнявал длъжността зам.-директор на ловното стопанство "Паламара", където Борисов обичаше да ловува.

Бейзат Яхя, за когото Комисията по досиетата откри, че е бил агент на бившата Държавна сигурност, бе освободен от съвета на директорите на горското по време на първия служебен кабинет на Румен Радев. Депутатът от Демократична България Владислав Панев разкри, че ловното стопанство "Паламара" продължава да се контролира от Яхя, след като неговият шеф Гюнай Кадиров бе уволнен.

По данни на "Биволъ" и Bird Яхя е изнесъл в Турция 300 млн. лв. и през 2015 г. е купил луксозен имот за Борислава Йовчева (от която се твърди, че Борисов има дете). Двете издания съобщиха, като се позовават на разследващия прокурор, че Борисов е "действителен източник на средствата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

17.10 2023 в 18:14

"Не са установени и съответните транзакции от сметките на Борисов"...Би било странно, ако имаше такива. Чекмедже-транзакциите не оставят следи.

3000

1

Vladko

17.10 2023 в 17:11

Някой изненадан?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика