МВР атакува приятел на Бойко Борисов - претърси бившия шеф на горското в Шумен

При обиска са намерени пушки, пистолет, меча кожа и незаконен алкохол в имот на Бейзат Яхя, баща на депутат от ГЕРБ

OFFNews 17 февруари 2022 в 14:36 9348 1

Служители на МВР са извършили претърсвания в имоти на бившия шеф на горското в Шумен Бейзат Яхя след разрешение на съда. При претърсванията са открити 14 ловни пушки, пистолет, ловни трофеи - меча кожа, еленови рога, както и близо 4000 бутилки алкохол без бандерол.

В един от имотите са намерени документи за продажба на държавни имоти, за които се предполага, че са закупени от подставени лица. Обиските са извършени в рамките на дело за пране на пари, съобщи "Сега".

Яхя е доскорошен активист на ДПС и приближен до бившия премиер Бойко Борисов. В момента неговият син Илтер Бейзатов е депутат от ГЕРБ и е изпълнявал длъжността зам.-директор на ловното стопанство "Паламара", където Борисов обичаше да ловува.

Бейзат Яхя, за когото Комисията по досиетата откри, че е бил агент на бившата Държавна сигурност, бе освободен от съвета на директорите на горското по време на първия служебен кабинет на Румен Радев. Миналата година обаче депутатът от Демократична България Владислав Панев разкри, че ловното стопанство "Паламара" продължава да се контролира от Яхя, след като неговият шеф Гюнай Кадиров бе уволнен. 

"Според информация от Шуменско му е спретнат компромат от фирмите на местния феодал Бейзат Яхя, така че приятелят на Бойко Борисов отново контролира стопанството", обясни Панев.

В средата на септември 2021 г. Панев и шефът на Изпълнителна агенция по горите Александър Дунчев направиха видео от ловното стопанство, което в продължение на десетилетие е било със забранен достъп за външни лица.

Бейзат Яхя 10 г. е бил шеф на Североизточното държавно горско предприятие, а през април м.г. бившата министърка на земеделието Десислава Танева от ГЕРБ издаде заповед за негов нов 5-годишен мандат. Впоследствие Яхя бе уволнен със заповед на служебния агроминистър Христо Бозуков.

Разследване на "Сега" разкри, че през 2020 г. ловният парк е продал апетитен парцел от 12 дка, върху който са построени три масивни сгради с обща площ 842 кв. м., за едва 83 200 лв. Оказа се, че фирмата-купувач "Еколес Венец" ЕООД е дължала на основание договор за паричен заем 162 800 лв. на шефа в горското Бейзат Яхя. Освен това оценителят в търга Симеон Бънков, който определи първоначална цена на парцела от 81 300 лв., е пряко свързан с Яхя. И двамата са в управата на сдружението "Ловно-рибарско дружество "Паламара". В организацията е и синът на Яхя Илтер Бейзатов.

Ловното стопанство "Паламара" и местната община са любимо място за отдих на Бойко Борисов. През 2013 г. избухна скандал, след като стана ясно, че военни хеликоптери на няколко пъти са били използвани като въздушни таксита за представители на МС. Според справката на военните на 15, 17 и 18 септември 2011 г. хеликоптерите са извършили три полета до района на Шумен. Крайната точка е била държавното ловно стопанство "Паламара".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови