Прокуратурата обискира президентски съветник, проверява кореспоненцията му с Бобоков

OFFNews 19 юни 2020 в 17:08 6551 2

Специализираната прокуратура е намерила редица нови доказателства срещу предприемача Пламен Бобоков, който заедно с брат си Атанас е обвиняем покрай аферата с т.нар. италиански боклук. Двамата бяха арестувани заедно с бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков.

Сред новите доказателства са разговори и текстови съобщения между Пламен Бобоков, секретаря по правните въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов (който в съобщението е обозначен като П.У., но е описан със службата си при държания глава) и магистрат с инициали Н.Н., който в СМС-те е представен като Ники Николов.

В съобщението на спецпрокуратурата се казва, че Бобоков е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица. Спрямо него е определена мярка за неотклонение – гаранция в размер на 1 млн. лв., която е бил длъжен да внесе до 14 юни 2020 г., но не е направил. Това и новите доказателства са мотивът да му бъде наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа. 

В хода на досъдебното производство е била назначена и изготвена компютърно-техническа експертиза на иззети мобилни телефони и таблети, ползвани от обвиняемите по делото. "Информацията, анализирана в хода на
проверката, надхвърля 200 GB. От съдържанието на изследвания мобилен телефонен апарат и мобилна компютърно-информационна система, ползвани от обвиняемия Пламен Бобоков, се установява наличието на
информация под формата на текст, звук и изображения", казват от спецпрокуратурата.

Става ясно, че Бобоков е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина, за да избегнат наказателна отговорност.

Установена е и комуникация, "осъществявана чрез различни мобилни приложения на обвиняемия, вероятно със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента П.У., както и с действащ магистрат – Н.Н., кандидатствал през 2019 г. за административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе".

След извършен наказателно-правен анализ на заключението на експертизата и приложенията към нея, наблюдаващите прокурори са констатирали доказателства за извършено престъпление по чл. 321, ал. 6 НК. В тази връзка на 19 юни 2020 г. след разрешение на съдия се извършват лични обиски на лицата Узунов и Николов, както и претърсвания и изземвания. "Изземват се веществени доказателства, относими към предмета на доказване, като след анализа им наблюдаващите прокурори ще преценят дали са налице достатъчно доказателства за ангажиране на наказателна отговорност", се казва в прессъобщението на прокуратурата.

С оглед трайната практика на Прокуратура на Република България да информира българските граждани по дела с висок обществен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори Специализирана прокуратура
публикува част от комуникацията на обвиняемия Бобоков с Узунов и Николов, отнасяща се за два отделни случая:

Първият от тях засяга размяна на текстови съобщения между Пламен Бобоков и лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“. От комуникацията е видно, че на 27 декември 2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща поредица от съобщения на обвиняемия със следното съдържание: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“.

В отговор Бобоков пише: "Разбрах“. На същия ден в 16.20 ч. обвиняемият получава от „Prezident-Pl. Uzunov” и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: „Това е ще е в оригинал“.

На 3 януари 2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща на Пламен Бобоков линк към съдебно решение на състав на Върховен административен съд от дата 2 януари 2019 г. (първият работен ден на годината). Видно от публикуваното на интернет страницата на съда решение, то е идентично с текста, изпратен от “Prezident-Pl. Uzunov” в 16.20 ч. още на 27 декември 2018 г.

Вторият случай касае размяна на текстови съобщения между П.Б. и лице, обозначено като „Prok. Niki Nikolov“. Комуникацията между двамата е проведена в края на ноември и началото декември 2019 г. и съвпада с процедура по избор на административен ръководител на Окръжната прокуратура – Русе.

От протокол на заседание на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 4 декември 2019 г., че след явно гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата.

В тази връзка наблюдаващите прокурори ще преценят и това дали в случая са налице доказателства за търсене на дисциплинарна отговорност на магистрата и ще бъде сезиран главният прокурор на Република България.

Специализираната прокуратура заявява, че ще продължи действията си по разследване и ангажиране на наказателна отговорност на лица, осъществяващи престъпления, независимо от тяхното служебно положение, социален статус и политическа принадлежност. Съзнаваме, че това е единственият начин за възстановяване доверието на българските граждани в правосъдието и опровергаването на наложеното погрешно разбиране за недосегаемост от наказателни преследвания на определена група лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

2

order

19.06 2020 в 17:30

И Лукашенко арестува съперниците си.....

706

1

order

19.06 2020 в 17:27

Мдааа....яснооо....оказа си се вярно, че е инструмент на ДЯВОЛА, както си мислеше целият български народ!!!!