Прокуратурата даде Ненчев на съд за МиГ-овете

OFFNews Последна промяна на 16 януари 2017 в 11:33 3877 6

Президентът иска повече НАТО в БългарияПрокуратурата даде Ненчев на съд за МиГ-овете

Снимка OFFNews

Днес, 16 януари 2017 г.,

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителния акт срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. Обвинението е за отказ на Ненчев да изпълни два договора за ремонт на двигатели на изтребителите МиГ-29, с което не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на изтребителната авиация на Военновъздушните сили (ВВС).

Според прокуратурата 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната (МО) и руската държавна компания АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 бр. двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 бр. двигатели РД - 33 и един брой кутия за самолетен агрегат - 2 (КСА - 2) за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.) Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

В периода от 07.11.2014 г. до 29.03.2016 г. Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на ЗОВС не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България.

От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е нальотът на пилоти от ВВС на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Предстои СГС да насрочи разглеждането на делото.

Ненчев отива на съд и по второ обвинение, след като Военно-окръжната прокуратура внесе обвинителен акт за тежко длъжностно престъпление, което е довело до загуба за повече от четвърт милион лева. Според прокуратурата в периода 16 декември 2014 г. до 26 януари 2015 г. Ненчев е склонил умишлено Цанов да не изпълни задълженията си по Закона за обществените поръчки и да осуети подписването на договор с участник, спечелил поръчка за изготвяне на военно облекло. Това неправомерно прекъсване на законовата процедура било направено с цел обществената поръчка да бъде спечелена от втория класиран - „Интендантско обслужване” ЕАД, защото така било обещано от самия министър пред ръководството и работниците на това дружество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови