Преводът на документите по Барселонагейт отнел цяла година и бил направен от един преводач

Разследването е водено неритмично, но след 15 май 2023 г. прокуратурата показала завидна припряност

OFFNews 18 юли 2023 в 14:30 3656 0

къщата

Снимка Архив

Къщата в Барселона, където доскоро живееше манекенката Борислава Йовчева със сина си.

Разследването за пране на пари, добило популярност в обществото като "Барселонагейт", се е водило неритмично, като се установяват периоди от по 2-3 месеца, в които не е вършено нищо. За сметка на това след 15 май 2023 г. прокуратурата проявява завидна припряност. Прокурорът по делото е забавил изпращането на превод на документи с пет месеца, а целият превод е ставал на етапи с отделни постановления и е продължил 1 г. Освен това е направен от един и същи човек.

Това е един от резултатите от назначената от временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, обявени днес от държавното обвинение. Екипът от прокурори е успял да провери досега 55 от общо 83 неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и членове на Министерския съвет. От съобщението става ясно още, че нарушения в срочността и ритмичността има в още 7 от проверените производства и те са извършени от трима наблюдаващи прокурори - двама от Софийската градска прокуратура и един от Военно окръжна прокуратура София. Те са извършили дисциплинарни нарушения. 

През първите осем месеца от образуването на досъдебното производство по "Барселонагейт" са проведени единствено 4 разпита на свидетели, като в един от случаите протоколът е изготвен в нарушение на НПК, изискани са еднократно документи и е възложен превод на постъпили материали.

Назначена е финансово-счетоводна експертиза, въпреки липсата на приобщени по делото счетоводни документи и разкрита данъчна и банкова тайна. Поради това и вещите лица не са могли да изготвят заключение по назначената експертиза, съобщават от обвинението.

Големи забавяния на разследването се констатират и при възлагането на преводи. Особено фрапиращо е допуснатото забавяне при възлагането на превод на получени на 7 юли 2022 г. от Кралство Испания документи. След цели пет месеца започва изпращането на документите за превод като това става на етапи и с 10 броя отделни прокурорски постановления.

"Въпреки ползването на преводаческа агенция и необходимостта от извършването на превод от европейски език (испански), същият е възлаган на един и същ преводач", констатира проверката.

Резултатът - преводът на документите от Испания е бил готов в цялост близо една година по-късно.

За сметка на допуснатото забавяне, след 15 май т.г., в рамките на само месец и половина са разпитани 17 свидетели, назначени са две компютърно-технически експертизи, извършени са претърсвания и изземвания, отправени са искания за разкриване на банкова, данъчна, осигурителна информация, както и е отправено предложение за снемане на имунитет на народен представител.

Искането за сваляне на депутатската защита на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, който е в центъра на скандала, бе отправено към Народното събрание от отстраненият от Висшия съдебен съвет главен прокурор Иван Гешев. В началото Борисов категорично отказа да се откаже от имунитета си доброволно, отказа и ДНК експертиза за евентуално бащинство, защото за чужди деца ДНК не дава, но по-късно все пак подаде заявление за отказ от имунитета си.

Съмненията са, че къщата в Барселона, в която доскоро живееше бившата манекенка Борислава Йовчева с детето си, е купена чрез престъпление. Самият Борисов винаги е отричал да има нещо общо с манекенката и изобщо със случая.

Вчера обаче Иван Гешев обяви следното пред БНР:

"Ако бях останал главен прокурор, всичко щеше да се довърши. Те знаят това, обединиха се, Борисов се скри зад имунитета си и може би зад жени и деца, което е срамно и показва липса на мъжество."

По-малко от 24 часа след изказването му Сарафов обяви първата порция от проверени досъдебни производства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки