Предложение: Магистратите със забрана да публикуват актове във фейсбук

Според Камарата на следователите в България социалните мрежи трябва да се използват положително от магистратите, а не в ущърб на съдебната власт

OFFNews 04 октомври 2022 в 10:11 1115 0

предложение

Снимка Архив

Престижът на съдебната власт не трябва да се поставя под съмнение.

Магистратите да нямат право да публикуват в социалните мрежи свои или чужди актове, заповеди на административните ръководители или служебна информация, например за размера на възнагражденията.

Такава промяна в етичния кодекс предлага Камарата на следователите в България (КСБ). Изменението е било обсъдено и подкрепено от Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет и ще бъде изпратено на ресорните комисии на съвета и на министъра на правосъдието, съобщи "Лекс".

Според предложението на КСБ трябва да бъде записан следният текст в Кодекса за етично поведение на българските магистрати: "Магистратът е длъжен да спазва абсолютна дискретност и служебна тайна и няма право да публикува в социални мрежи/медии части или пълно съдържание на вътрешни актове, заповеди на административни ръководители, свои или на други магистрати актове и извадки от звената на съдебната администрация "Финансово стопански отдел", Човешки ресурс" и други".

Като допълнение в кодекса се предлага още да се запише, че съдебният служител трябва да е въздържан и да не разгласява служебна информация.

Под социални мрежи трябва да се разбират всички – фейсбук, инстаграм, туитър и други, в които може да се публикуват документи, представляващи служебна информация.

Под служебна информация пък следва да се разбира заповеди на административни ръководители, части от актове – постановления, мнения, становища, дори и влезли в сила, а така също и извадки от други отдели на самата администрация, свързани с възнаграждения на магистрати и съдебни служители.

От камарата обясняват, че промяната се налага, защото тази информация се "отразява нездраво мнение, когато профилът на даден потребител е от "отворен" тип и има възможност за посещение и преглеждане на качената информация, снимки и коментари от неограничен кръг лица". Социалните мрежи трябва да се използват положително от магистратите и служителите, а не в ущърб на престижа на съдебната власт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!