Правосъдният министър: Действията на ВСС приличат на замазване на положението

Ако не могат да се справят, МС ще им дари софтуер, заяви Христо Иванов

OFFNews 12 декември 2014 в 09:12 4493 3

"Имаме много сериозен проблем с разпределението на две конкретни дела и е много важно да видим бърза и адекватна реакция от Висшия съдебен съвет. Но виждаме доста объркани действия от ВСС до момента и, за съжаление, не съм сигурен, че те ще произведат резултати. По-скоро приличат на замазване на положението."

Това заяви правосъдният министър Христо Иванов в коментар за bTV тази сутрин по скандала със съвсем не случайното разпределение на дела. Анализ показа, че софтуерът за случайно разпределение на дела може да бъде манипулиран и че обясненията на ръководството на Софийския градски съд по този въпрос не се потвърджват.

След излизането на резултатите от тази проверка последва назначаване на втора проверка. Иванов коментира това решение с думите "натискаш копчето, докато не получиш желания резултат".

"Има активност, но дали тя ще даде адекватен резултат е под съмнение", каза Иванов.

Той бе категоричен, че за проблемите с разпределението на делата се знае със сигурност от април 2013 година. Тогава имаше друг доклад, който показа, че системата, не само във ВАС и СГС, не е защитен и никога не е мислен да бъде защитен, коментира Иванов.

"ВСС си е затварял очите, поне от април, когато при тях имаше доклад, който установяваше същите факти", заяви Иванов и посъветва "ВСС осъзнае сериозността на проблема и да отговори в най-кратък срок кога ще имаме сигурност за случайното разпределение на делата".

Според него сега всеки средно интелигентен човек може да манипулира софтуера и че реакцията срещу този проблем е издавала "тотална управленска неадекватност".

Той заяви, че не иска оставката на ВСС, а решаването на проблемите.

"Ако нашата цел е следващият ВСС да е по-отговорен и независим, трябва да положим всички усилия този ВСС да довърши своя мандат, за да имат сигурност членовете на следващия ВСС, че няма да бъдат "разкарани", грубо казано. Но отговорността не може да бъде превърната в безотговорност. Моята цел е, с всички позволени средства, да стимулираме ВСС да си свърши работата и да остане до края на мандата си", заяви Иванов.

Иванов предложи още МС да изработи софтуер и да го дари на съдебната система, за да бъде защитен обществения интерес. Той уточни, че не е съгласувал това предложение с премиера Бойко Борисов, но е сигурен, че той ще го подкрепи.

"Нямам личен интерес от това - разработката на софтуер с елементарно ниво на сигурност, каквато не се гарантира от системата на съда, не е кой знае колко сложно. Не става дума и за големи пари, нито пък аз ще ги разпределям", заяви Иванов и попита "кой има интерес от сладкото положение години наред софтуерът да не е защитен".

Той заяви, че иска да види ВСС убедително да разгледа въпроса за отговорността на ръководството на СГС - не само за Владимира Янева, но и за заместничките й. Трябва да се постави ребром въпросът за тяхната отговорност във ВСС, категоричен бе министърът и заяви, че не иска той да иска оставката на ръководството на съда, защото "ако аз започна да произнасям присъди, това няма да допринесе за върховенството на закона".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews