"Правосъдие за всеки" иска от Цачева проверка на избора за нов ВСС

OFFNews Последна промяна на 07 юни 2017 в 15:52 3170 3

От Инициативата "Правосъдие за всеки" поискаха правосъдният министър Цецка Цачева да внесе на заседание на Висшия съдебен съвет въпроса за това има ли опасност от манипулация на изборите за членове на съвета от съдийската квота. 

Поводът са публикации, в които се твърди, че ръководството на Върховния административен съд (ВАС) се меси в избора. Както стана ясно, в имейл, пратен до всички административни съдилища в страната от главния секретар на ВАС Александър Николов, се призовава съдиите да подкрепят издигането на габровския съдия Светлозар Рачев за член на ВСС. 

На заседание на Съдийската колегия във ВСС въпросът беше повдигнат от Калин Калпакчиев, но предложението му беше отклонено. 

В писмото на "Правосъдие за всеки" се поставя искане председателят на ВАС Георги Колев да даде отговор за това запознат ли е с текста на писмото, изпратено ли е то наистина от главния секретар на ВАС до ръководителите на административните съдилища и ако да, одобрява ли той това действие. В противен случай те имат намерение да сезират Европейската комисия.

Ето и пълния текст на писмото: 

В медийни публикации от тази седмица бе разпространена информация, че ръководството на Върховния административен съд /ВАС/ е спуснало кандидатурата на свой фаворит за член на Висшия съдебен съвет /ВСС/ чрез „окръжно писмо” до редовите съдии. С въпросния мейл се приканвали всички административни съдии в страната да подкрепят г-н Светлозар Рачев от Габровския административен съд, издигнат от председателя на ВАС Георги Колев. На заседанието на съдийската колегия на ВСС на 06.06.2017 г. Калин Калпакчиев повдигна този въпрос, но разглеждането му не беше прието поради паритет на гласовете в колегията. Самият Георги Колев заяви, че той не е изпращал подобно писмо. Явно въпросът дали ръководството на ВАС е оказало неправомерно влияние върху номинациите за членове на Съвета и върху съдиите от административните съдилища не е приоритетен за този състав на „правителството на Темида”. 

Инициатива „Правосъдие за всеки” счита, че ако такова писмо действително е било разпространено чрез главния секретар на ВАС Александър Николов, то за пореден път се демонстрира абсолютно незачитане на съдийското самоуправление и се погазва директно независимостта на съдебната система, при това с участието на председателя на ВАС. С „окръжно“ писмо до всички ръководители на адмистративни съдилища и с думите „Приложено Ви изпращам предложение за изборен член на ВСС, което СЛЕДВА ДА СЕ ДОКЛАДВА на ръководителите на административните съдилища“ /цитат от публикация на информационния сайт „Медиапул“/ се налага кандидатурата на съдия от Габровския административен съд.

Подобни действия са груба проява на диктат на административния ръководител на системата от съдилища, целяща запазване на статуквото в управлението на ВСС и ВАС. Точно това отношение към предстоящите избори за нов състав на ВСС е ярък пример за първопричините за изключително ниската ефективност на съдебната система в борбата с престъпността и корупцията в страната. По този начин, лидерите на сегашното мнозинство във ВСС очевидно се стремят и да предотвратят каквато и да е възможност новият ВСС да предприеме действия за промяна на съдебната система в посока осигуряване на върховенство на правото, прозрачна и ефективна съдебна система и изпълнение на препоръките на Европейската комисия към съдебната система в България.

Поради това настояваме: Министърът на правоъсъдието, като председателстващ заседанията на ВСС, да внесе точката, предложена от съдия Калин Калпакчиев, на редовното заседание на Пленума на съвета, като се обсъди налице ли е опасност от манипулация на изборите за съдийската колегия с административното налагане на кандидатура от страна на ръководството на ВАС и допустимо ли е това действие. Председателят на ВАС да отговори пред целия състав на ВСС на въпроса запознат ли е с текста на писмото, изпратено ли е то наистина от главния секретар на ВАС до ръководителите на административните съдилища и ако да, одобрява ли той това действие. Ако не поема отговорността за него, а същото се е случило, то да поиска незабавно оставката на главния си секретар, поради опорочаване изборната процедура и уронване престижа на съдебната власт. Ако това не се случи, то от Инициатива „Правосъдие за всеки“ ще информираме Европейската комисия за съмненията си за тежко опорочаване на изборната процедура за избор на нов състав на ВСС, която се следи от европейските ни партньори във връзка и с мониторинга по глава „Правосъдие и вътрешен ред“.

Ние, от Инициатива „Правосъдие за всеки”, вярваме че е дошло време за промяна, която да започне отвътре в самата система. Призоваваме всички съдии да упражнят правото си на вот на предстоящите избори за нов състав от ВСС само и единствено въз основа на вътрешното си убеждение, професионалните и нравствени качества на кандидатите и техните концепции за почтено управление и реформа в съдебната система. Налице са сериозни съмнения относно сигурността на електронната система за гласуване, която не гарантира със съответните нива на защита липсата на вмешателство при обработката на резултатите и тайната на вота на съдиите. Затова апелираме съдиите да гласуват с хартиена бюлетина, въпреки известното неудобство на този метод.

Време е в новия състав #ДаВлязатДостойните, а не тези, които биват спускани на парашутен принцип с ръководни препоръки и „окръжни” писма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42250

3

Denis Rizanov

07.06 2017 в 16:21

кърлежи на припек.
по същия начин е избран и лизан. защо тогава не ревахте за проверка? и какво да проверява другарката стругарка, като изборът е вътрешен за съдиите?

16009

2

Nik68

07.06 2017 в 16:19

Да вършат, ама не вършат. Пък Цачевица никаква. За чеп за буре не става, но я ползват като дялан камък. Където и да го сложиш все ще пречи.