ВСС отказа да обсъди дали е спускан кандидат на административните съдии

OFFNews 06 юни 2017 в 14:54 2377 0

ВСС отказа да обсъди дали шефът на ВАС е налагал фаворит за поста си

Снимка БГНЕС, архив

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да се занимава с това дали председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев е спуснал свой фаворит за кандидат за член на ВСС. 

В публикация от миналата седмица сайтът Mediapool твърди, че Колев е посочил за свой фаворит габровския съдия Светлозар Рачев за член на ВСС. Той е един от 27-те съдии, които се кандидатираха за член на съдебния съвет.

Искането за проверка в от ВСС беше отправено от Калин Калпакчиев, който смята, че въпросът трябва да се обсъди от Съдебната колегия, съобщава сайтът defakto.bg. Според него е важно да се разбере дали наистина са спускани подобни указания, които са вид намеса в свободната съдийска воля. Той напомни, че ВСС обстойно се занима с Лозан Панов за това, че е искал протоколи от общи събрания на съдилища и е осъдил поведението му като „недопустима намеса”.

Шефът на ВАС каза, че не е чел публикацията, но кандидатът Светлозар Рачев е достоен. Галя Георгиева пък поиска специалистите да кажат дали имейлът не е фалшифициран.

От своя страна председателят на ВКС Лозан Панов поиска от Георги Колев да отговори дали е изпращана такава кореспонденция до административните съдилища. От своя страна Колев отговорил, че не е готов да даде отговор на този въпрос. 

Според "Медиапул" в началото на април председателите на административни съдилища за били викани на разговор в София за подкрепа на Рачев. Всеки от тях получил копие на мотивите на Георги Колев за издигането на габровския съдия и били подканени да го подкрепят. На тези, които откажели да подпишат, копията били отнемани, но някои успели да ги снимат.

В четвъртък беше даден официално стартът по издигането на кандидати за председател на ВАС, но номинации не бяха направени. 

Право да номинират кандидати имат министърът на правосъдието, който председателства ВСС, най-малко трима членове на Съдийската колегия и Пленумът на ВАС. Това те могат да направят в четири последователни заседания след откриването на процедурата за избор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews