ПП-ДБ променят съдебния закон, за да е ясно за ВСС, че Сарафов трябва да бъде разследван

OFFNews 08 август 2023 в 15:19 4172 1

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

Парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" внесе промени на промените в Закона за съдебната власт, с които да задължи прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да назначи обвинител за разследване на сигналите срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов в битието му на заместник на отстранения от ВСС Иван Гешев.

Вносители на промените са Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов. Липсват представители на ДПС и ГЕРБ, които подкрепиха предишните промени в ЗСВ, приети на 21 юли. Те предизвикаха редица спорове, а президентът Румен Радев намери основание да наложи вето, преодоляно с лекота вчера в пленарната зала.

Предишните поправки в ЗСВ бяха дело на ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС и бяха скоростно прокарани от управляващото мнозинство. В тях бе заложено създаването на отделна система за избор на разследващ главния прокурор. Освен това с измененията бе отложен изборът на нов състав на ВСС с шест месеца - за началото на 2024 г., като очакванията са това да се случи след промяната в Конституцията. А нагласите в НС са, че това може да се случи до края на годината.

Тримата вносители от ПП-ДБ напомнят, че в чл. 411з от Наказателно-процесуалния кодекс е казано - разпоредбите се прилагат за престъпленията от общ характер, извършени от заместник на главния прокурор. Но за да е още по-ясно за кого са предназначени измененията, в мотивите се казва, че в парламента е изпратен протокол от заседание на прокурорската колегия на ВСС от 19 юли. От него е видно, че прокурорите са се спънали в разпоредбите на ЗСВ за назначаването на съдия Даниела Талева за разследващ обвинител на "престъпления, извършени от заместник главния прокурор". Поради което назначението на Талева, която трябваше да разследва Борислав Сарафов, бе отложено.

Вносителите обясняват още, че според Закона за нормативните актове, ако има неясноти в закона, се тълкуват в смисъла, който най-много отговаря на други разпоредби или на подобни случаи.

Те напомнят, че в чл. 411з от НПК изрично е посочено, че разпоредбите за разследване на престъпления от общ характер се отнасят и за заместника на главния прокурор. А предложените изменения в поправките на ЗСВ целят да се преустанови възможни противоречиви тълкувания на действащите разпоредби и да гарантира ефективното им прилагане. 

Според новите текстове прокурорът по разследването на главния и заместниците му няма да се избира с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) за случайно разпределение, а с чисто нова, за която шест месеца ще се пише наредба и още шест месеца ще се разработва. Тя ще е компютърна програма или част от нея, чрез която се се извършва подборът.

С предложенията се цели още да се постанови ясен законодателен стандарт, че няма да има различно третиране при системата за случайно разпределение. Сега според тях има три различни системи - част от ЕИСС, ползвана от общите съдилища, втора - част от ЕДИС, ползвана в някои административни съдилища, и трета - ЦСРБ за останалите административни съдилища.

В предварителната оценка за въздействие се казва, че от поправките са заинтересовани всички българи, приемането на закона не е свързано с допълнителни разходи и няма да наложи още административни такси. Освен това няма да са нужни изменения в други нормативни актове. 

Малко след като проектът за промени бе внесен в Народното събрание, Лена Бориславова написа във фейсбук: "ПП-ДБ внесохме законопроект, с който да лишим прокурорската колегия на ВСС от всякакви мними оправдания за започване на разследване за престъпления на главния прокурор и заместниците му!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки