Подсъдимата за катастрофата на Тракия с шестима загинали е в затвора за 4 г.

OFFNews 27 октомври 2021 в 15:34 1525 0

Върховният касационен съд остави в сила решението на Софийския апелативен съд (САС), с което Цвета Таскова е осъдена на 4 г. затвор за причинената от нея катастрофа на магистрала "Тракия" през 2018 г. и присъдата вече се изпълнява. При инцидента загинаха души, а 17 бяха ранени

Делото пред ВКС бе образувано по жалба на защитника на Таскова.

В края на октомври 2019 г. Софийският окръжен съд призна за виновна Таскова, тя е нарушила правилата за движение, като по време на изпреварване не е осигурила достатъчно странично разстояние между управлявания от нея автомобил и изпреварвания автобус, заради което е последвал страничен удар. При него загиват 6 души, на други 17 са причинени телесни повреди. Случаят е определен като тежък. 

Цвета Таскова получава 6 г. затвор, но заради признаване на вината присъдата е намалена с 2 г.

С решението на САС присъдата е изменена като е преквалифицирано извършеното от подсъдимата престъпление и тя е оправдана по обвинението за "особено тежък случай" на транспортно престъпление. В останалата част присъдата е потвърдена.

Изтъкнатият в жалбата единствен довод – за явна несправедливост на наложеното наказание, е неоснователен според състава на ВКС. При определянето на наказанието са били обсъдени и оценени съобразно тяхната тежест и значение всички смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства, съобщават от ВКС.

"Отчетените от въззивния съд в пълен обем налични смекчаващи отговорността на жалбоподателката обстоятелства, каквито са младата възраст (през 2018 г. Таскова е на 29 г.), чистото съдебно минало, добрите характеристични данни, липсата на съществени нарушения по ЗДвП, оказаната помощ на пострадалите, както и разкаянието и страданието от извършеното, не обуславят предпоставките за последващо смекчаване на отговорността, тъй като законът изисква многобройността или изключителността на смекчаващите отговорността обстоятелства да е в кумулативна даденост с извода, че и най-лекото наказание, предвидено в закона, е несъразмерно тежко, с оглед степента на обществената опасност на дееца и деянието. Именно високата степен на обществена опасност на деянието, изводима от механизма на извършване на същото и от конкретните общественоопасни последици, не позволяват на ВКС да удовлетвори защитното искане за смекчаване обема на приложената по отношение на подсъдимата наказателна репресия", пише в съдебното решение.

Според върховните съдии Софийският апелативен съд правилно е откроил основните фактори със значителна тежест, които обективно обосноват определянето на наказание, значително над минималната граница. Извън съмнение е обстоятелството, че степента на обществена опасност на деянието в конкретния случай е изключително висока, се посочва в решението.

От ВКС заключават, че утвърденият от въззивният съд размер на основното наказание "лишаване от свобода" от 6 г. съответства в пълна степен на основателно изтъкнатите от този съд отегчаващи отговорността на подсъдимата обстоятелства.

"Допълнителното смекчаване на приложената спрямо подсъдимата наказателна репресия в исканата с жалбата посока би се явило прекомерно снизходително, с оглед установените отегчаващи отговорността ú обстоятелства", категорични са върховните съдии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови