Пламен Бобоков е арестуван незаконно. Съдът определи като произвол действията на МВР

OFFNews 18 януари 2021 в 14:33 2861 0

Бизнесменът Πлaмeн Бoбoĸoв е бил задържан на 9 юли м.г. за 24 часа незаконосъобразно и в разрез с гаранциите срещу произвол, дадени от Европейската конвенция за защита правата на човека. Освен това е налице "извънпроцесуално съгласуване" на мярката между полиция и прокуратура, а това е порочна практика.

Това е заключението на съдия Яна Димитрова от Софийския районен съд. Решението вече е оспорено от прокуратурата в Административния съд София-град.

Срещу Бобоков и съветника на президента по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов бяха повдигнати обвинения за участие в "престъпен сговор" с цел търговия с влияние, извършени в периода от януари 2019 г. до момента на ареста. Освен това двамата са обвинени и в извършването на престъпление по служба в съучастие в периода от 8 май 2019 г. до 28 август 2019 г. Тогава от прокуратурата съобщиха, че Бобоков е подбудил 21 пъти Узунов да наруши служебните си задължения.

От сегашното решение на СРС става ясно, че заповедта за арест е постановена в нарушение на нормативно регламентираните изисквания за съдържанието на акта. Формалната причина за задържането не е достатъчна, за да се счита за изпълнено изискването на чл. 74, ал. 2 от Закона за МВР. Напомня се и фактът, че в заповедта за задържане трябва да са описани конкретни фактически обстоятелства, въз основа на които може да се достигне до обосновано предположение, че лицето, спрямо което се постановява задържането, може да е извършило престъплението или да е участвало в извършването му.

Съдия Димитрова се позовава и на решение на Европейския съд по правата на човека по дело срещу България, в което е записано, че не е достатъчно заповедта за задържане да съдържа само позоваване на приложимите разпоредби, без посочване на специфични обстоятелства или действия на задържаното лице, релевиращи съпричастност към престъпно деяние. 

В този смисъл е налице нарушение на чл. 5, § 1 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, тъй като заповедта за задържане не съдържа факти или информация, че съществува обосновано предположение за извършване на престъпление от страна на Пламен Бобоков.

Според СРС остава неясно какво е наложило задържането на Бобоков във връзка с дело, по което той вече е свидетел. Очевидно е, че спрямо Бобоков са били извършени извънпроцесуално съгласувани действия, съответно обективирането им страда от съществени пороци. По делото не са представени доказателства, че полицейският орган е действал по разпореждане на разследващ орган при задържане на лицето по подозрение в извършването на престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК, даже напротив, се казва в решението на СРС.

Πлaмeн Бoбoĸoв има и обвинение зa yчacтиe в opгaнизиpaнa пpecтъпнa гpyпa, свързана с бoĸлyка, зaeднo c бpaт cи Aтaнac Бoбoĸoв, бившия зaм.-миниcтъp нa oĸoлнaтa cpeдa Kpacимиp Живĸoв и дp. A oт ĸpaя нa м.г. му бе повдигнато и oбвинeниe зa дъpжaнe бeз peгиcтpaция нa apxeoлoгичecĸи oбeĸти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови