Членове на ВСС назидаха съдиите от СРС

Малко остана да се изтраем на тази маса, каза Сотир Цацаров

OFFNews 08 декември 2016 в 13:37 3609 0

Членове на ВСС назидаха съдиите от СРС

С назидателен тон и изброяване на отпуснати допълнителни средства за работата на Софийския районен съд (СРС) членове на съвета се изказаха срещу подготвяния протест на съдии. 

В сряда съдии обявиха, че ще протестират пред сградата на ВСС заради цялостна политика на съвета и след обявения пореден одит на Инспектората. Според декларация на съдиите и служителите от специализираната администрация решенията на ВСС запазват статуквото, а СРС не получава достатъчно институционална подкрепа.

На заседанието на ВСС в четвъртък Калин Калпакчиев попита какво налага да се прави нов одит в работата на съда, по отношение на сроковете по приключване на делата. "Не смятам, че одитът ще помогне на този процес", каза той и предложи на колегите си да слязат при портестиращите в петък и да ги изслушат. Неговото изказване беше по предложението на председателя на Етичната комисия Ясен Тодоров на твърденията на съдиите ВСС да отговори с насрещна декларация. 

В отговор на мотивите на съдиите за протеста им, членове на съвета изнесоха данни, с които опровергаха твърденията, че ВСС не помага на съда. Каролина Неделчева обясни, че за последните години 30 щатни бройки са останали незаети и за тях не е проведен конкурс. "Този кадрови проблем е сериозен и за това е взето решение за одит за оптимизиране на администрацията. Не виждам защо някои се притесняват толкова много от него. Той единствено би помогнал на административния ръководител – нека не превръщаме една рутинна работа, която е в правомощията на Съвета и това да се изкарва натиск", каза тя. 

Соня Найденова предложи вместо декларация Съветът да публикува на страницата си свършеното от началото на мандата в помощ на СРС. 

Ясен Тодоров цитира данни, които по думите му опровергават изявлението на съдиите "пълно с неистини и откровени лъжи, които заблуждават обществото в България". Щатът на съдиите се е повишил с 48 души, а натовареността от 108 дела за един съдия, сега е паднала на 72.78 при 45 средна за страната. "Не е вярно твърдението, че финансово е зарязан този съд", каза той и посочи, че през 2011 и 2012 са отпуснати 6.9 млн. лв. за СРС, а за целия мандат на ВСС - близо 15 млн. лв. целево. "Никой не отрича натовареността, но ВСС е направил всичко, което е по възможностите му", каза той. Той посочи, че заплатите на магистратите са увеличени със 17 процента. 

Представляващият ВСС Димитър Узунов на свой ред изнесе данни, според които на съда от 2012 г. досега са отпуснати 170 щатни бройки - 50 за магистрати и 120 за служители. 

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови