Осъденият за убийство Йордан Опиц излезе предсрочно от затвора

OFFNews Последна промяна на 15 декември 2014 в 21:29 23713 27

Иконописецът Йордан Опиц, който беше осъден за убийството на младеж, заподозрян в кражба, беше освободен предсрочно от затвора.

Опиц получи 5-годишна присъда за това, че е прострелял смъртоносно 27-годишния Мариан Янчев, заподозрян в извършването на кражба в кооперацията, където живее иконописецът.

Опиц излежа малко повече от половината от присъдата си.

От Министерството на правосъдието обясняват, че са предложили Опиц да бъде освободен предсрочно, защото вече е излежал половината от присъдата си. Освен това той е бил примирен, работил е и е изписал параклиса в затворническото общежитие в Казичене.

Йордан Опиц заяви пред bTV, че е невинен и не може да забрави случилото се.

Искам всички хора да знаят, че това момче Мариян не е починало вследствие на произведения от мене изстрел. Лентата се връща винаги, когато съм сам, като на филм е, посочи Опиц.

Той предложи на парламента да разпише ясни законови правила за неизбежната самоотбрана, за да се знае кога един човек от жертва може да се превърне в престъпник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.12 2014 в 21:40

Абе много неща пишете ама само който го е преживял той може да каже какво е.Аз лично го преживях по малко по различен начин .Разликата е че като влезнаха тия пишлемета в къщата ми не можах да ги усетя навреме,иначе не знам как щях да реагирам и аз и моето законно притежавано и регистрирано оръжие и то не се знае как щеше да реагира.Според вас ако аз ги бях хванал какво трябваше да направя ? Да стрелям и да защитя мен и жена ми преди да са наранили някой от нас или да изчакам да ме пребият и тогава да се опитам да стрелям .Честно да ви кажа радвам се че,не съм ги усетил все ще изкарам пари да си купя лаптопа който ми откраднаха и ще заработя сумата която ми задигнаха но живота вече е малко по различен .И все пак се радвам защото сега сигурно и аз щях да съм при Данчо Опиц,нишо че сум защитавал мен и моето семейство.

16.12 2014 в 20:50

за инфорамация на развълнуваните писачи по напред.
пра дядови хан Крум за такива неща е осакатявал. това племе в което е деградирало населението явно си заслужава подобни мерки ;)

16.12 2014 в 17:08

"нищо не ме убеждава, че не са били крадци" Еми точно това е проблемът. Не може просто да не си убеден, че не са крадци, трябва да си напълно убеден, отвъд всякакви разумни граници, че СА крадци. И дори това не ти дава правото да убиваш. Как може да се приравни престъплението кражба с престъплението убийство. Дори ако приемем, че е действал в самоотбрана, което той не е направил, за да убиеш то животът ти трябва да е непосредствено заплашен. Сам казваш, че има умисъл да си направи незаконно оръжие. От самото твърдение, че има умисъл да направи незаконно оръжие следва наказателна отговорност. Дори и да не беше стрелял Опиц пак е за затвор, тъй като е преправил оръжие. Като прибавим и използването му не виждам как се намират хора, които да го оправдават.

16.12 2014 в 16:37

Каква самозащита е да застреляш невъоръжен човек в гръб ? Тези 3 излежани години ги заслужава само за преправянето на пистолета.
Щом е бил военен и е можел да стреля, стрелбата в животозастрашаваща зона е още по умишлена.
Стрелбата е станала извън имота на Опиц, което можеше да го изкара поне малко почувствал се застрашен. Това си е чисто убийство и тези 3 години са смешни.

16.12 2014 в 15:10

Има умисъл да си направи незаконно оръжие за самозащита. Има умисъл да го вземе със себе си. Нещата са очевидни. Нямам доказателства, че държавата е разграбена, но не ми и трябват. Иначе съм съгласен, че за кражба не трябва да се разтрелва. Но всички тия приказки за изрода Опиц и невинното момче - "Не нам".

16.12 2014 в 14:23

"нищо не ме убеждава, че не са били крадци".
А мен пък нищо не ме убеждава, че СА крадци. В тях няма нищо откраднато, нито някакви инструменти - има една отвертка.
А дори да са крадци - откога кражбата се наказва с разстрел? И откога всеки има право да става полицай, прокурор, съдия и палач?
А защо не коментираш преправеното оръжие - преправянето на газово към бойно оръжие е подготовка за убийство. Газовият е са самозащита, а бойният се регистрира в КОС. А преправянето се прави да не може да бъде проследено оръжието
Тази подготовка е направена много преди самото убийство, има УМИСЪЛ

16.12 2014 в 13:49

Благодаря за инфото. Четох. Нищо не ме убеждава, че не са били крадци.

16.12 2014 в 11:48

Хубаво е да четете малко преди да скочите да защитавате един предумишлен убиец
Ето делото и мотивите на последната инстанция:
http://www.vks.bg/vks_p10_168.htm
Там доста ясно е описано какво и къде се е случило, но подробностите са в делото на първа инстанция.
Така или иначе Съдът признава за доказано предумишленото убийство, само не разбрах защо е намалил присъдата, вместо да я увеличи на 20 години например.
Ясно пише - Опиц е застрелял невъоръжен младеж, с преправено оръжие на публично място. След "признание" под дулото на пистолет, че се канят да крадат

16.12 2014 в 11:29

до ТНТ - 17
А ти откъде знаеш? Момчето има 91 задържания и НИТО ЕДНА присъда! Това много ми прилича на полицейски произвол!
Когато Опиц го е застрелял - да не би да е имал полицейското му досие?
Опиц го е застрелял на ПУБЛИЧНО място, а преправено оръжие, с преправени боеприпаси (с кух връх), гонил го е по улицата и втория изстрел е в гърба.
Застрелял го е единствено защото шалчето на момчето му приличало на негово откраднато шалче.
И този изверг е на свобода и твърди че е невинен! Само за преправеното оръжие и боеприпаси трябва да лежи мин. 10 години.
А за пожеланията - да ти пожелаем ли да те срещне някой като Опиц и да си "познае" я шалче, я чорапи?

16.12 2014 в 10:46

Подлият убиец нито се е крил от правосъдието, нито е бягал. За разлика от невинното момче, което е бягало.