Орлин Гигов е човекът, нападнал жена в центъра на София

Серийният насилник е с една условна присъда, не е ясен броят на жертвите му

OFFNews 18 юли 2023 в 10:59 13340 8

Гигов

Снимка Стоп кадър БНТ

Орлин Гигов след задържането си.

Мъжът, който нападна жена на оживена улица в София в понеделник, се оказа стар познайник на полицията и OFFNews. Неговото име е Орлин Станиславов Гигов, съобщи Нова тв.

Вчера в социалните мрежи бяха разпространени снимки на мъж, който по думите на очевидци е нанесъл поредица от удари в лицето на жената. Престъплението е извършено на 13 юли около 23.30 ч. Хората, които се намесват, за да помогнат на пострадалата, звъннали веднага на 112.

От Спешна помощ в "Пирогов" потвърдиха, че жената е била транспортирана в лечебното заведение, но преди да бъде изяснено здравословното ѝ състояние, си е тръгнала. Тя е чуждестранна гражданка. 

МВР е задържало побойника за 24 часа и е образувано досъдебно производство. Пострадалата обаче е отказала да даде показания.

На 11 януари OFFNews разкри как Гигов изхвърли гола, боса и обезобразена украинка от блок в столичния квартал "Хаджи Димитър" и след това се барикадира. Наложи се полицейски служители да водят дълги преговори, преди Гигов да се предаде. Тогава стана ясно, че украинката говори слабо български и била в интимни отношения с побойника. Нанесла се да живее при него два месеца преди инцидента.

По-късно се оказа, че украинката не е първата му жертва. Преди нея същата съдба последвала и друга жена, а съседите разказаха, че живеел с различни дами, които след време просто изчезвали.

Орлин Гигов и е бивш шофьор в МВР-болница. Има криминални регистрации.

Заради инцидента с украинката Софийската районна прокуратура повдигна обвинение срещу 47-годишния мъж. Деянията на Гигов бяха квалифицирани от обвинението като лека телесна повреда и той бе задържан за 72 часа, преди да бъде поискана постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража".

След запитване на 12 депутати до служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев той скри имената на полицаите, които потупвали по рамото насилника и го наричали колега. В последните три часа от акцията по задържането му, минали в шеги и закачки според очевидци, Гигов обяснил, че украинката е "от друго стадо", а те са колеги, и полицаите одобрително хихикали. Казал още, че от три дни я бие и "у тъпия вход няма никой, дето да му каже копче".

Тогава обаче се разбра, че задържаният е криминално проявен - за нанасяне на телесна повреда в условията на домашно насилие през 2021 г., кражба през 2022 г. и шофиране след употреба на наркотици пак през 2022 г.

Разследване на OFFNews показа и методите на Орлин Гигов - "Спокойно, знам как да бия, така че да не личи. Ще те вкарам в гипсово корито и ще те лежа. С този нож ще те разфасовам", казвал той на жертвите си, докато ги пребива. 

Две от предишните жертви на Гигов се свързаха с OFFNews с молба да дадем гласност на историята им - с надеждата, че ще получат справедливост. Такава търсят от години в борба с органите на реда и съдебната система, но уви, засега без успех. Мъжът насилник е на свобода и - както се доказа - продължава да трупа жертви в "актива" си.

Мила Пейкова (37 г.) е културолог. Мария е на 39 години. Мъжът пребива Мила в неговия апартамент в столичния кв. "Младост", който впоследствие продава. Побоят над Мария е извършен в кв. "Овча купел", отново в негов апартамент. От думите на двете жени стана ясно, че Гигов се ползва с полицейски чадър. По думите им Орлин привлича жените, защото бил чаровен и много умен. Предложил и на двете брак, като им подарил годежни пръстени.

Колко са жертвите на бившия шофьор към МВР болница Орлин Гигов, не се знае. OFFNews разкри пет случая на насилие. Дъщерята на една от пострадалите каза, че освен побоя, майка й останала и без лична карта след съжителството си с Орлин.

В края на февруари стана известно, че за 3 г. в прокуратурата са постъпили 10 сигнала срещу Орлин Гигов. По пет има образувани досъдебни производства, като по три от тях разследването продължава и има повдигнато обвинение, а по две е "поставен краен прокурорски акт" - тоест може разследването да е прекратено, но може и да предстои внасянето им в съда. Освен това Гигов е в Унифицираната информационна система на прокуратурата по още 5 преписки като "лице по жалба" - тоест, срещу него е бил подаден сигнал и жалба. По тези преписки не е образувано досъдебно производство и не е повдигнато обвинение. Причината е "липса на законовите предпоставки за това". С други думи - няма достатъчно доказателства, за да бъде подведен под отговорност.

В средата на март OFFNews разкри, че серийният бияч на жени е на свобода

Не за дълго - на 24 март Орлин Гигов отново е задържан - заради обиди към полицаи в столичен хотел. Освен това оказал съпротива при задържането. По случая е образувано досъдебно производство. 

Пак през март Гигов получи условна присъда за побоя на една от жертвите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1687

8

Пенчо Прикарчин

18.07 2023 в 19:50

Тоз орлинчо педалче ли е, че само сами жени напада ДМЕПМ!?

-240

2

редовно четящ

18.07 2023 в 11:16

Мисля, че заслужава специално внимание от близките на пострадалите. С неговите методи, защото такива екскременти нямат оправия.

-1650

1

ob1

18.07 2023 в 11:13

Това л@йно защо е на свобода все още?!?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика