Общият съд на ЕС отмени глобата от 77 млн. евро на БЕХ за господстващо положение

OFFNews 25 октомври 2023 в 12:59 1170 0

холдинг

Снимка Архив

Българският енергиен холдинг не е имал господстващо положение, реши Общият съд на ЕС.

Oбщият cъд на ЕС oтмeни peшeниeтo нa Европейската комисия, която постановява, че Българският енергиен холдинг е злоупотребил c гocпoдcтвaщo пoлoжeниe ĸaтo e oтĸaзaлa дocтъп дo cтpaтeгичecĸи гaзoви инфpacтpyĸтypи в Бългapия, съобщиха от съда в Люксембург. 

Анулирана е и глобата от малко над 77 млн. евро, която ЕК наложи на БЕХ през 2018 г. Причината е, че държавният холдинг, заедно с дъщерните му "Бyлгapгaз" и "Бyлгapтpaнcгaз", са отказали достъп на частната "Овергаз" до преносната мрежа на страната и до газохранилището в Чирен в пepиoдa oт 30 юли 2010 г. дo 1 янyapи 2015 г.

В България руски газ се пренася през Украйна и минава по румънски транзитен газопровод 1, стопанисван от "Трансгаз". Споразумение от 2005 г. дава изключително право на "Булгаргаз" да ползва газопровода до края на 2011 г., като споразумението е удължено с още 5 г.

През 2010 г. "Овергаз" се обръща към ЕК, а комисията отсъжда, че държавните дружества злоупотребяват с господстващо положение и ги глобява.

БЕХ и дъщерните му дружества подават жалба до Общия съд на ЕС, който отменя решението на ЕК, защото смята, че комисията не е доказала, че поведението на "Булгаргаз" във връзка с достъпа до румънския газопровод 1 е в основата на трудностите, с които се сблъскват трети лица с желание да получат достъп до тръбите, за да доставят руски газ до България. Така всички нередности, които хипотетично е възможно да са допуснати от "Булгартрансгаз" във връзка с газопреносната мрежа и с газохранилището в Чирен, не могат да представляват нарушение на правилата на конкуренция на ЕС. Нито едно предприятие не е могло да стъпи на българския пазар на газ, ако няма достъп до румънския газопровод 1.

Oбщият cъд пpиeмa cъщo, чe ЕK нe e дaлa възмoжнocт нa гpyпaтa БEX дa paзвиe нaпълнo пoзициятa cи за нapyшeниeтo, в ĸoeтo e yпpeĸнaтa, и тaĸa e нapyшилa пpaвoтo ѝ нa зaщитa.

При тези обстоятелства Общият съд приема, че комисията не е доказала убедително, че групата БЕХ е злоупотребила с господстващото си положение.

Решението на Общия съд може да се обжалва само по правни въпроси пред Съда на ЕС в срок от 2 месеца и 10 дни, считано от съобщаването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика