Общественици канят кандидатите за ВСС на публичен дебат

OFFNews 22 юни 2022 в 10:05 1417 0

Общественици

Снимка Архив

ВСС

21 общественици излязоха с апел до кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет, в който настояват за "светлина и върховенство на правото във ВСС". 

В него се казва, че правовата държава предполага ясно разделение на функциите между законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Съдебната власт, чиито преки носители са съдиите, изисква от тях да бъдат безпристрастни и независими. Българското общество е в очакване най-сетне законодателната и изпълнителната власт да създадат необходимата законова рамка и среда за доброто функциониране на съдилищата по начин, по който съдиите да бъдат превърнати в гарант за върховенството на правото, на справедливостта, опазване на правата на всеки българските гражданин или бизнеса.

"Ние, българските граждани и общественици, гражданските организации, се обръщаме към Вас, които вярват, че правосъдието е един от трите стълба на демокрацията, която отново е поставена в опасност", се казва още в документа.

Обществениците приветстват поетата отговорност за участие в управлението на най-висшия орган на съдебна система.

"Публичната длъжност, която ще заемете, изисква високи професионални качества, интегритет и воля за активна работа в името на обществения интерес. Вярваме, че вашите колеги ще направят независим избор на кандидати с най-добрия професионален опит, знания и умения, но още по-важно е какви ще бъдат действията ви като членове на най-висшата институция в правосъдната власт ВСС при взимане на ключови решения и администриране на въпроси и предизвикателства пред българските съдилища и структури на прокуратурата", заявяват още те.

По думите им през последните години съдебната реформа попадна в центъра на обществения интерес във връзка с тежките проблеми, довели до спад на доверието в нея под 10% - а именно централизираният модел на прокуратурата, липса на ефективни механизми за разследване, отчетност и контрол над фигурата на главния прокурор и др.

"Тези проблеми получиха широк отзвук вътре в обществото ни, но така също и от международните институции на ЕС. От доброто устройство и функциониране на съдебната власт зависи успешното развитие на обществото, както и получаване на важни средства за възстановяването и модернизацията на българската икономика", посочват обществениците.

Според тях обществото има право на прозрачен отговор от всеки кандидат за член на ВСС от професионалната и парламентарната квота на съдиите, прокурорите и следователите да представи своята визия и индивидуално становище по ключовите въпроси на реформата в съдебната власт:

- Какви според Вас са най-добрите механизми за отчетност и контрол върху действията на членовете на ВСС пред обществото? Как считате, че може да бъде повишено общественото доверие във ВСС като институция?

- Какво е становището Ви по принцип за аргументираните искания на МП за освобождаване от длъжност на главния прокурор заради действия, уронващи престижа на съдебната власт?

- Какви според вас са най-добрите механизми за отчетност и контрол върху действията на Главния прокурор?

- Какъв е най-подходящия модел според вас механизмът за независимо разследване на дейността на Главния прокурор?

- Какво е вашата мнение за обхвата на правомощията на фигурата на Главен прокурор?

Затова 21 общественици канят кандидатите за ВСС да вземат участие в гражданско събитие под наслов - “НОВИЯТ ВСС - шанс за повече СВЕТЛИНА за ПРОЗРАЧНОСТ и ВЪРХОВЕНСТВО НА ПРАВОТО”, което ще се проведе на 24 юни от 19 часа пред Съдебната палата, където ще бъде дадена трибуна на всички кандидати, които желаят да говорят. Събитието ще бъде официално организирано и съгласувано със Столичната община от името на ГД “БОЕЦ” и изявени български граждани с позиция по темата.

Сред подписалите се до днес са:

Мануела Малеева - общественик

Александър Кашъмов - адвокат

Христо Комарницки - невъзпитан карикатурист

Георги Георгиев - БОЕЦ

Стела Николова - юрист -активист

Добромир Иванов - ИТ предприемач

Ник Неделчев - общественик

Андрей Врабевски - скулптор и анализатор

Люба Батембергска - социален предприемач

Деян Василев - предприемач

Стефан Дечев - историк

Атанас Шарков - ИТ предприемач

Иван Брегов - правен анализатор

Димитър Атанасов - историк

Андрей Ковачев - еколог

Димитър Стоянов - журналист

Кирил Чуканов - историк

Александър Кьосев - културолог

Нед Дервенков - ИТ предприемач

Анна Алексиева - учен по българистика

Александър Александров - ИТ специалист

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови