Новият ВСС на стар глас: Избраха човек на Георги Колев да ги представлява

Юлиан Христов 03 октомври 2017 в 15:27 17062 1

Новият ВСС на стар глас: Избраха човек на Георги Колев да ги представлява

Новият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) направи първо знаково гласуване на първото си заседание. Без дебат магистратите решиха да ги представлява колегата им съдия Боян Магдалинчев. Той получи подкрепата на 13 от членовете на ВСС. 

Кандидатурата му беше издигната от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. ВСС отхвърли кандидата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който издигна съдия Цветника Пашкунова. За нея гласа си дадоха 9 души от Съвета.

Изборът беше направен без дебати, след като двамата кандидати бяха представени от Колев и Панов.

Магдалинчев публично защити избора на нов председател на ВАС Георги Чолаков, който също беше посочен от Колев. Изборът на Чолаков дойде няколко месеца, след като името му беше спрягано за следващ ръководител на съда.

Кандидатурата на Магдалинчев беше подкрепена от всички членове на прокурорската колегия с изключение на Даниела Машева. Магдаличнев беше подкрепен от главния прокурор Сотир Цацаров. За него гласува също и адвокат Боян Новански, който стана член на ВСС по предложение на лидера на "Атака" Волен Сидеров. За себе си гласува и самият Магдалинчев, с гласа си съвсем естествено го подкрепи и Георги Колев. 

Само трима души от парламентарната квота, издигнати от БСП Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков и съдия Стефан Гроздев – от квотата на ДПС, не подкрепиха нито един от двамата кандидати.

Съдия Пашкунова беше единственият съдия, който беше избран още на първия тур на изборите за определяне на представители на ВСС от съдийската колегия. За нея днес гласуваха Красимир Шекерджиев, Боряна Димитрова, Лозан Панов, Даниела Машева, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева, Вероника Имова, Севдалин Мавров и Олга Керелска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови