Шефът на ВАС е избран законно, смятат административни съдии

OFFNews 26 септември 2017 в 10:56 9232 0

Асоциацията на българските административни съдии (АБАС) подкрепя избора на новия председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. Процедурата е протекла законосъобразно и е приета с голямо мнозинство от пленума на ВСС, което дава основания изборът да бъде подкрепен. 

Това става ясно от становище АБАС, в което членуват досегашният зам.-председател на ВАС и новоизбран член на новия ВСС Боян Магдалинчев (той е и председател на асоциацията), председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и членовете на ВСС и инспектората към съвета Галина Карагьозова, Теодора Точкова и Игнат Георгиев. 

Текстът на становището обаче е подписан от Управителния съвет на асоциацията. 

В него се цитира разпоредбата на чл. 173, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), според която процедурата за избор на кандидати за председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор се открива от пленума на Висшия съдебен съвет не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди изтичането на мандата им.

Посочва се, че настоящият председател на ВАС е встъпил в длъжност на 22 ноември 2010 година, от което се налага изводът, че настоящият състав на ВСС е бил задължен по закон да открие процедурата за избор за нов председател на ВАС, като най-късният законов срок за изпълнение на това задължение е 22 юли 2017г.

Според становището изтичането мандата на сега действащия ВСС на 3 октомври 2017 г. и установената със ЗСВ съдебна ваканция за органите на съдебната власт за периода от 15 юли - 01 септември, ВСС не би имал фактическата възможност да довърши процедурата, ако тя е била открита на 22 юли.

"Довършване на процедурата от следващ състав на ВСС не е уредена в закона. Поради това и при съобразяване с всички изисквания на закона ВСС е открил процедурата след първата възможна дата-22.05.2017г. и това е наложило необходимостта новият председател на ВАС да бъде избран повече от два месеца преди изтичане мандата на действащия.
С процедурата по избора и изслушването на кандидатите ВСС с действията си, не е поставил под въпрос убедителността в избора на Георги Чолаков, а е изпълнил задължението си по чл.173,ал.1 ЗСВ. Провеждането на избора от настоящия състав на ВСС, а не следващият, не е в противоречие със Закона за съдебната власт", се посочва още в становището.

Съдиите заявяват, че за първи път изборът на председател на ВАС се е провел при спазване на правилата за съдийското самоуправление приети с промените в ЗСВ през август 2016 г.

Все още президентът Румен Радев не е подписал указа за назначението на Чолаков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови