Съдиите избраха своите членове на ВСС

OFFNews 19 юни 2017 в 07:43 8278 0

Съдиите избраха своите членове на ВСС

Съдиите избраха своите представители в следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) на гласуване в събота и неделя. В събота беше избрана Цветина Пашкунова от Върховния касационен съд (ВКС), която единствено успя да събере повече от половината от гласовете на колегите си.

Това беше причина в неделя да се проведе балотаж, на който бяха избрани останалите петима - трима от ВКС, един от Върховния административен съд (ВАС) и председателя на Окръжния съд в Бургас. Това са 

Красимир Шекерджиев, Олга Керелска и Севдалин Мавров от ВКС, Атанаска Дишева от ВАС и Боряна Димитрова, председател на Окръжния съд в Бургас. Така в състава на новия ВСС влизат общо петима върховни съдии и само един съдия извън столицата. 

Председателят на Избирателната комисия на Общото събрание на съдиите Светла Димитрова обяви, че при проведеното днес повторно гласуване за членове на ВСС от състава на Съдийската колегия са избрани: Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Боряна Димитрова и Севдалин Мавров.

И през двата дни избирателната активност бе изключително висока – 87.18% на пръви тур и 85.79% на втори.

С това гласуване приключиха първите преки избори за членове на ВСС.

За представител на следователите бе избран шефът на НСЛС Евгени Диков. От квотата на прокурорите победиха Пламен Найденов – шеф на Окръжна прокуратура – Перник, Георги Кузманов от АП- Бургас, Даниела Машева – прокурор във ВКП и Огнян Дамянов – окръжен прокурор в Разград.

11 представители във ВСС ще бъдат избрани от парламента. Новият състав на ВСС ще започне работа на 3 октомври.

ВСС се състои от 25 члена - 11 се избират от парламента, където крайният срок е 21 юни. Другите 11 от тях се избират от магистратите - четири прокурори, шестима съдии и един следовател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!