ВСС встъпи в длъжност без новоизбрания шеф на ВАС

OFFNews 03 октомври 2017 в 10:46 15270 0

Снимка БГНЕС

Новият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) встъпи в длъжност на церемония зала "Тържествена" на Съдебната палата в София, но в отсъствието на новоизбрания председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

Президентът Румен Радев все още не е издал указ за назначаването му, след като отиващият си състав на ВСС гласува Чолаков да смени на поста Георги Колев. Държавният глава вече изрази намеренията си да върне избора на новия състав на съвета.

„Вече обявих, че очаквам новият състав на ВСС да потвърди кандидатурата. Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме“, заяви в понеделник Радев пред журналисти.

Вместо Чолаков, на церемонията в Съдебната палата присъства Георги Колев. 

Въпреки че беше сред поканените, на церемонията не присъства и президентът Радев.

В състава на ВСС като членове по право влизат главният прокурор, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) и председателя на ВАС.

Церемонията по встъпването в длъжност на новия състав на ВСС се водеше от министъра на правосъдието Цецка Цачева.

"Очакванията на хората са за повече почтеност, справедливост, безпристрастност и тези очаквания следва да бъдат оправдани от вас", каза Цачева при откриването на церемонията. 

Тя подчерта, че действията в областта на съдебната реформа през последните години са съобразени с международните стандарти в областта на независимостта и ефективността на съдебната власт.

„В изпълнение на стратегическите цели на съдебната реформа бе прието изменение на българската Конституция, а конкретизиране на тези промени бяха получени с пакет изменение в Закона за съдебната власт. До какво реално доведоха тези промени – разделянето на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска, засилване на самоуправлението, допълнителни гаранции за индивидуалната независимост на прокурорите и следователите, обективно атестиране на следователите, промени в дисциплинарното производство, ясни и предвидими правила за командироване на магистратите, проверки за почтеност и конфликт на интереси”, припомни Цачева, цитирана от "Фокус".

„Всичко изброено дотук е част от ясния подход за атестиране на проблемите в съдебната власт като ключов елемент от цялостната стратегия на правителството”, допълни още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови