Нито ДНК, нито отпечатъци свързват обвиняемите с атентата на летище Бургас

OFFNews - Бургас 17 май 2018 в 16:58 9578 0

Двамата подсъдими за атентата

Нито един отпечатък или ДНК – проба не свързва обвиняемите за делото за атентата на летище „Бургас“ преди 6 години с престъплението или с присъствието им по Черноморието в този период. Това стана ясно след като днес бяха разпитани редица вещи лица, изготвили експертизи. Два дни поред, Специализираният наказателен съд заседава в Бургас, тъй като много от призованите свидетели не отидоха на делата в София.

Множество дактилоскопски експертизи са изготвени относно атентата и подготовката за него. Сред тях – на фалшивите лични документи на имената на Жак Филип Мартен и Ралф Рико; няколко договора за наемане на автомобили, с които те са пътували, според обвинението; банкноти, с които са плащали, включително петдесетолевката, която атентаторът Мохамед Хасан Ел Хюсейни е дал на таксиметровия шофьор, който го е закарал до летището и две кутии от мобилни телефони. Отпечатъците по тези предмети или са били негодни за ползване, или са били на българите, които са сключвали контрактите, както и на самия таксиметров шофьор. Единствено по един от договорите, подписан от човека с фалшивото име Брайън Джеймисън е имало много отпечатъци, повечето от тях – на българските служители в рент – а – кар компанията, но шест от тях са непознати, защото го няма в нашите масиви.
Подобно е положението и с ДНК – пробите. Или са били негодни (кръвните проби са били разложени), или са били смесени с такива на други хора.

Това не доказва никакво участие на обвиняемите Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, които се съдят задочно, поясниха служебните им адвокати Калина Тодорова и Радослав Николов. Тодорова поясни:

Към момента няма никъде оставени, в тези експертизи, няма следи от този, когото аз представлявам и задочно го съдят – Мелиад Фара“, коментира тя.

Радослав Николов потвърди, че няма конкретни доказателства в тези експертизи, че неговият подзащитен има връзка с атентата. Това, според един от прокурорите Красимир Тренчев, не е проблем:

Има доста косвени доказателства за лицата. Не само косвени. И договорите, с които са наемали автомобилите, които са ползвали, и разпознаванията, които са извършени от свидетелите…“, каза Тренчев и поясни, че по време на процеса ще станат ясни останалите доказателства.

В целия случай се появи и един мистериозен човек. За него разказаха разпитаните вчера свидетели – хотелиери, служители и управители в интернет – клубове, фирми за коли под наем. Айзък (или Исаак) наел квартира в Несебър през май, 2012 г. Представял се за израелец, а всяка вечер посещавал интернет – клуб, където говорил по скайп с брат си. Изчезнал ден преди атентата. Няма доказателства да е свързан с престъплението, нито прокуратурата го е проверявала, а причината да попадне в кориците на делото е, че разследващите са събирали подробности за всички, които са се сторили подозрителни на свидетелите.

Единият подсъдим, Мелиад Фара, е имал проблем при наемането на автомобил. Две фирми в Несебър отказват да му дадат кола, защото е предоставил само шофьорска книжка, без снимка и е отказал да даде други документи за самоличност. Това успял да направи в Равда, а служителката от компанията дори го откарала до Несебър.

Хасан Ел Хадж също е бил отседнал в несебърски хотел. Предплащал нощувката си всяка сутрин, а последната дори не ползвал, но не поискал да му върнат парите. Ходел непрекъснато с шапка и с раница, не общувал с никого, хранел се предимно със сьомга.

Делото продължава в София на 13 юни, тогава трябва да бъдат разпитани и свидетели от Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!