В деня на атентата летище Сарафово се охранявало от двама полицаи

OFFNews 17 януари 2018 в 15:29 15274 0

В деня на атентата летище Сарафово се охранявало от двама полицаи

В деня на атентата на летище Сарафово на смяна е имало само двама гранични полицаи. Това стана ясно от разпитите по делото, ход на което беше даден днес. 

Полицаите са били на 12-часова смяна. Според показанията им те не са имали физическата възможност да проверяват всеки, който идва на паркинга и влиза в летището. Те не са забелязали атентатора, нито са видели нещо подозрително в някой от лицата на летището.

На 18 юли 2012 г. атентатор самоубиец се взриви до автобус с израелски туристи на летището в Бургас. При атентата загинаха шестима души, а 37 бяха ранени. Подсъдими по делото са Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, граждани на Австралия и Канада, които все още се издирват. Смята се, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасанел Хюсейни.

Свидетелят Стоян Стоянов, който работил като таксиметров шофьор, разказа пред съда, че е бил на около 70 метра от атентата и е чул два взрива през няколко секунди. По думите му е имало отломки в радиус от около 50 метра от взривения автобус с туристи.

Негов колега се е разминал с атентатора, видял го е, но не е знаел, че е той, съобщава БТА.

Разпитаните пред съда казаха още, че достъпът до паркинга и до сградата за пристигащи и заминаващи туристи на летището по онова време е бил свободен и всеки е можел да стигне до тях. 

Прокурорът по делото Красимир Тренчев коментира пред медиите, че слабото ниво на сигурност на летището тогава е било предпоставка за улесняване на извършителя на атентата.

Делото продължава с разпит на свидетели на 6 и 7 февруари, голяма част от тях са служители на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови