Няма виновни: ВКС оправда подсъдимите за срутването на стена, убила две момичета на ''Алабин''

OFFNews 07 май 2021 в 21:40 6686 2

Върховният касационен съд окончателно оправда четиримата подсъдими за срутването на стена на 5-етажна сграда на централната софийска улица "Алабин", причинило смъртта на Деница Ченишева (26 г.) и Петрина Христова (24 г.). Те са в автомобил, който минава по улицата точно в момента на срутването и отломките ги смазват.

Трагедията стана на 19 септември 2006 г. Присъдата бе прочетена днес.

Подсъдими бяха собственикът на сградата Георги Кирчев, управител на фирма "Хрисома", инж. Петър Петров, натоварен да контролира ремонта ѝ, Николай Симеонов, управител на "А3-Архитектура и изпълнение", и собственикът на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо" Манчо Антонов.

Четиримата бяха оправдани и на предишните две инстанции.

Тричленният състав на ВКС приема, че касационните жалби и протест са неоснователни. Не са допуснати претендираните съществени процесуални нарушения, които да дадат основание за отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане.

На касационна проверка подлежи само спазването на процесуалните правилата при оценката на доказателствения материал от решаващия съд, а не резултатът от нея. ВКС не констатира такива допуснати нарушения.

Четиримата бяха обвинени, че са нарушили разпоредби от нормативни актове, с което са допуснали възлагане (за Кирчев, Петров и Симеонов), а за Иванов – че е възложил строително-ремонтни работи на работници, които са разрушили стени и от което е последвало срутването на сградата.

Според ВКС няма доказателства, че стената е разрушена. Причините за падането ѝ били комплексни – конструктивни недостатъци, лошо експлоатационно състояние и използването на къртачна техника за свалянето на мазилката, довело до трептения в гредите и в носещите зидове. Конструктивните и експлоатационни проблеми в сградата са основните водещи фактори за срутването на фасадната стена, а махането на мазилките чрез ударно-вибрационна техника е подпомогнало падането ú, но не е основна причина за това, смятат върховните съдии.

Към момента на рухването сградата е на 92 г., със заложени конструктивни недостатъци и появили се такива в процеса на нейната експлоатация без поддръжка.

Съдиите пишат още, че няма доказателства подсъдимите да са знаели, че тяхната дейност по сваляне на мазилката би могла да доведе до срутването на стената. Кирчев не е бил уведомен от пълномощника на предишните собственици на сградата за оглед от НИПК през 2003 г., нито за дадените предписания от кмета на СО – район „Средец“ със заповед от 09.12.2003 г., нито му е предал документите. Те не му били връчени, след като купил сградата - нито от район „Средец“, нито от „БКС – Средец“ ЕООД. Освен това при застраховането на сградата (договор от 22.08.2006 г.) е било отбелязано, че тя е в добро състояние.

Манчо Иванов, чийто ЕТ „Медия – Манчо Антонов“ е сключил договор за ремонт, също не е знаел за проблеми в конструкцията на сградата, макар да е работил на обекта.

Петър Петров е осъществявал наблюдение и контрол върху дейността на бригадата на Иванов, въз основа на консултантски договор от 25.08.2006 г. Въпреки че е инженер, той нямало как да прецени конструктивните проблеми на сградата.

"Съдебният състав на ВКС изцяло споделя извода на САС, че липсват доказателства, установяващи по несъмнен и категоричен начин наличието на пряка причинно-следствена връзка между извършваните в сградата дейности и настъпилия вредоносен резултат - се казва в мотивите. - Това е така, тъй като инкриминираната дейност по разрушаване на стени изобщо не се установява. Дейността по отстраняване на мазилка чрез ударно-вибрационна техника не води пряко до срутване на южната фасадна стена, а само до дестабилизиране на сградата. Освен това начинът на извършването на тази дейност не се дължи на виновно поведение на който и да е било от четиримата подсъдими. Ето защо, с признаването на подсъдимите за невиновни и тяхното оправдаване по инкриминираните им престъпления, не е допуснато нарушение на материалния закон."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови