Наказан съдебен изпълнител призна за пропуски в призоваването на длъжници

OFFNews 20 март 2017 в 09:34 4349 1

Наказан съдебен изпълнител призна за пропуски в призоваването на длъжници

Лишеният от права частен съдебен изпълнител (ЧСИ) Иван Чолаков призна за съществуването на пропуски при призоваването на длъжници и се обяви за законови промени. В публикация в "Правен свят" той коментира случаите в разследване на bTV, в които нищо неподозиращи хора стават длъжници.

Както Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ), така и Чолаков се обяви за премахването на записа на заповед - документът, който прави възможна измамата. Според частния съдебен изпълнител премахването на документа ще облекчи процедурата по предварителното изпълнение, но също и ще предпази хората от злоупотреби. Така и самите ЧСИ нямало да бъдат въвличани в ситуации, "които са извън техните правомощия по контрол и проверка".

Според него особено "болезнен" бил проблемът с връчването на съдебните книжа. "Живеем във века на високите технологии, а сме оставили важен момент от процеса – връчването на призовките - да се случва като в миналия век. Направиха се редица електронни регистри, може да се направи и регистър на връчените книжа", посочва Чолаков.

По думите му един съдебен изпълнител - частен или държавен, няма как да разбере дали един запис на заповед е фалшив или не. Той коментира изнесените в публичното пространство случаи, някои от които със запори на психично болни хора, и пояснява, че измамата не може да се "хване". "Съдебният изпълнител не вижда тези документи в нито един момент, нито има право или задължение да ги изисква и прилага по делата. Нещо повече – записът на заповед по закон се представя на компетентния съд и след издаването на изпълнителен лист по него остава в съдебното дело в оригинал. Единствено съдът е оторизиран от законодателя да преценява автентичността на документите", обяснява Чолаков.

Той предлага също така, когато постъпи възражение от длъжник, съдебният изпълнител да бъде задължен да не изплаща суми на кредитора, докато по казуса не се произнесе съдът. Той предлага и въвеждането на "холандския модел", при който ЧСИ изучава всеки конкретен случай в детайли и носи отговорност за решенията си. Самото проучване става още преди да бъде образувано изпълнителното дело и на базата на представени от страните документи. 

Той смята също, че банките трябва да бъдат задължени да уведомяват клиентите си за всеки постъпил от съдебен изпълнител запор. Сега законът дава три дни, в които банката трябва да отговори на ЧСИ. Именно в този период тя може да уведоми и длъжника за искането за запор, а той от своя страна може да направи възражение, с което да се блокира запорът. В това време длъжникът може да организира и защитата си. 

Чолаков предлага и разработването на Дисциплинарен кодекс на частните съдебни изпълнители. 

"Призовавам да помислим и за следното. Днес атаката е срещу мен. Утре друг колега може да е на прицел. Така ли ще действаме винаги? Без да претеглим аргументите и изчакаме компетентните органи да се произнесат?! Убеден съм, че не това искаме. Време е за мъжко поведение и сериозна работа. Само така ще запазим честта и престижа на професията", завършва писмото си Чолаков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови