Казусът с гражданството на Кирил Петков приключи. СРП прекрати делото

OFFNews 05 октомври 2023 в 10:09 2112 3

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Архив

Кирил Петков

Софийската районна прокуратура прекрати делото за гражданството на Кирил Петков, съобщиха от държавното обвинение.

През 2021 г. Димитър Гърдeв - тогава депутат от "Има такъв народ" отправи въпрoc дo служебния миниcтър нa външнитe рaбoти Cвeтлaн Cтoeв, в кoйтo нacтoявa МВнР дa oтгoвoри дaли бившият служебен министър на икономиката, а сега лидер на "Продължаваме промяната", Кирил Пeткoв e имaл двoйнo грaждaнcтвo към мoмeнтa нa нaзнaчaвaнeтo му в cлужeбния кaбинeт.

В декларацията си при назначаването му от Румен Радев Петков е декларирал, че няма друго гражданство, освен българско. Впоследствие се оказа, че всъщност бившият премиер е подал документи за отказ от канадското си гражданство, но не е изчакал отказът да бъде потвърден. 

"Направих отказ от канадското си гражданство, преди да стъпя като министър. Знаех, че тази процедура съществува и в първия момент, в който бях поканен като министър, направих този отказ. Той е нотариално заверен, така че имам пълната документация", каза тогава Петков

Първоначално случаят бе обект на работа на специализираната прокуратура, преди тя да бъде закрита. Тогава документите отново бяха изпратени в СРП. 

През 2021 г. Конституционният съд излезе със становище, че указът на президента Румен Радев за назначаване на Петков за служебен министър на икономиката е противоконституционен.

"Кирил Петков Петков е бил наясно към посочената дата (21 април), че заявяването от него на отказ от канадско гражданство не поражда автоматично действие – освобождаване от това гражданство, а следва да бъде одобрен от съответните власти на Канада, което логически изисква определен от съответната държава период от време", се посочиха от КС.

Малко след обявяване на решение на конституционалистите Кирил Петков обяви във Фейсбук, че го приема и че когато е подписал пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, е предал канадския си паспорт, платил е такса и е бил сигурен, че е изпълнил своето задължение към Конституцията на България.

Имунитетът на Петков бе поискан от прокуратурата две години по-късно - през юни 2023 г.

Въпреки че две години по-рано от държавното обвинение да обявиха, че няма как да разследват Петков за декларацията за гражданството му, защото в Наказателния кодекс няма такъв състав на престъпление, тази година от СРП обясниха, че от доказателствата, "събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената декларация е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители".

Няколко дни по-късно Петков се отказа от депутатския си имунитет. 

Имунитетът на бившия премиер бе поискан в деня на гласуването на ротационния кабинет "Денков-Габриел", а искането бе внесено от Иван Гешев в деловодството на парламента няколко дни по-късно. 

След като бившият шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов стана и.ф. главен прокурор, даде да се разбере, че е склонен да оттегли исканията за отнемане на депутатската защита на Бойко Борисов и Кирил Петков, защото предшественикът му Гешев се е активизирал с делата срещу двамата, след като се е видял застрашен от политиците заради приетия механизъм за контрол на главния прокурор. 

Според Кирил Петков обаче това не е начинът, по който трябва да се води обективно и прозрачно обследване на фактите по всяко от исканията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

3

Муню

05.10 2023 в 11:50

Mateevk
е прав. А цитираната Ипсания, няма да позволи друга страна да се произнася за неин гражданин!!!
Сега полуидиотите ще креснат рязко, а пълните идиоти, които са против промените в прокуратурата, ще кажат, че това решение не е правилно и само ще си блъскат тиквите в стената.
А има и кретени, които крещят за суверинитет, но ще посочват примера, че трябва да чакат друга страна да вземе решение в подобен казус.

4638

2

Того

05.10 2023 в 11:31

Георги Димитров и Сергей Станишев бяха граждани на СССР, но това не им попречи да са министър-председатели на България.

2099

1

Mateevk

05.10 2023 в 10:52

Този казус е доста заплетен и е добре да се разплете докрай, но това у нас никога не се случва. Не може да е спорно каква е процедурата за отказ от канадско гражданство и каква е нашата процедура за установяване на липса на двойно гражданство. В Испания примерно, където двойно гражданство не се допуска, е пълно с българи, декларирали, че са се отказали от българско гражданство, за да придобият испанско. Ако там е достатъчна декларация и не искат други доказателства, у нас как е? Трябва веднъж завинаги да се изчисти този въпрос и да се каже ясно кой е провинилят се или къде има празнота в законодателството. Иначе спекулациите и обвиненията ще продължат вечно.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика