Готвят нов закон за адвокатурата, който ще обезличи юрисконсултите като юристи

Даниела Добрева 17 януари 2024 в 12:25 4429 0

чукче

Снимка Архив

Изцяло нов закон за адвокатурата, изработен от комисия от Висшия адвокатски съвет, изключва юрисконсултите от възможността да се явяват пред съд и на практика ги обезличава като юристи. В него е записано, че "само лица, вписани като адвокати и адвокатски сдружения по реда на този закон, могат да извършват действията, включени в предмета на изключителната адвокатска дейност".

В концепцията за изработване на въпросния закон са използвани законите за адвокатската професия на Италия, Франция, Германия и Унгария. Допълван е и от законодателни актове на още няколко европейски държави. Отбелязано е, че необходимостта от изцяло нов закон за адвокатурата е продиктувана от липсата на законодателно уредени принципи на адвокатската професия; прекалено лесен достъп до адвокатската професия, което влияе на качеството на адвокатската работа и облика на адвокатурата като правна общност; непрецизна уредба на производството по придобиване на правоспособност на адвокат; проблеми, произтичащи от уредбата на несъвместимостта на адвокатската професия с други професии; липса въвеждащо обучение за адвокати и пр.

Законопроектът за изцяло нов закон за адвокатурата вече е изпратен за обсъждане към адвокатските колегии в страната и е достъпен на някои от техните интернет сайтове.

От Сдружението на юрисконсултите в България реагираха остро на заложеното в него, тъй като в изработените от ВАдС текстове се предвижда създаване на допълнителни пречки пред кандидатите-юристи, желаещи да упражняват адвокатската професия, като се регламентира освен сега съществуващият изпит, адвокатурата да квалифицира кандидатите чрез извършвано от нея нeколкомесечно задължително обучение. Предвижда се и допълнителен изпит, наречен "заключителен".

Освен това са заложени изменения в процесуалните закони, съгласно които за съдебни производства пред административните съдилища до приключването им на всички съдебни инстанции, страните задължително се представляват от адвокат, освен когато е предвидено друго в закон, а касационните жалби пред Върховния административен съд задължително да бъдат прeподписвани от адвокат.

Предвижда се гражданските дела пред окръжните съдилища, когато те подлежат на разглеждане като първа инстанция, задължително да се водят от адвокат до приключването им на всички съдебни инстанции. Исковите молби по граждански дела пред окръжните съдилища, когато те подлежат на разглеждане пред тях като първа инстанция, и пред Върховния касационен съд, се предвижда да бъдат задължително преподписвани от адвокат.

Създават се и административнонаказателни разпоредби, които целят налагане на глоби в случай, че юристи, които не са адвокати, консултират по юридически въпроси или извършват процесуално представителство.

Някои от съсловните организации, които се представляват от юристи, извършващи неадвокатски, но юридически дейности, споделят опасенията, че с подготвяните промени и особено с въвеждане на понятието "изключителна адвокатска дейност" се цели създаване на монопол в извършването на юридически и консултантски дейности от страна на само едно професионално съсловие.

Силно ограничаващите условия за вписване в адвокатска колегия спрямо сега действащата нормативна база създава необоснована бариера за навлизането на пазара на свободната адвокатска професия, от една страна, а от друга – поставя адвокатурата в конфликт на интереси, доколкото последната самостоятелно ще определя броя на бъдещите си конкуренти, заявяват от Сдружението на юрисконсултите в България.

И допълват, че проектът за закон за юрисконсултите, внесен и обсъден от парламентарната правна комисия, но поради изтичане на мандата на 39-ото НС не е успял да стигне до пленарната зала, създава неравноправие при извършването и полагането на труд, за който се изисква идентична квалификация и образование.

"Считаме, че готвените промени от адвокати са съобразени изцяло с интересите на адвокатското съсловие, без да се отчитат интересите на други професионални групи като експерт-счетоводители, нотариуси, фирми за управление на имущество, консултантски дружества, потребителите на услуги и обществото като цяло", допълват от там.

В началото на миналата година депутатите от "Възраждане" в 48-ото Народно събрание внесоха промени в съществуващия от 2004 г. Закон за адвокатурата, който също се отнася до отнемане на правата на юрисконсултите, защото допуска до вписването в регистъра на адвокатската колегия без изпит хора с 5-годишен юридически стаж, "дава възможност за вписване на лица с "формален" като юрисконсулт, без в действителност тези лица да са прилагали и развивали правни знания и умения, като в не малко случаи са се и деквалифицирали и забравили и базисни правни познания".

По-късно той е оттеглен, но в него също се съдържат предложения за уредба, за която Сдружението на юрисконсултите смята, че противоречи на основни процесуални правила в съществуващото законодателство, тъй като се въвеждат съществени ограничения за практикуване на юридическата професия от хора, които не са вписани в адвокатска колегия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!